Publicat el 16/09/2019

Els episodis de cataplexia acostumen a produir-se en el context de la narcolèpsia, de manera que es poden considerar un símptoma d’aquest trastorn del son que es caracteritza per patir successius atacs de somnolència o un desig de dormir irrefrenable.

La cataplexia, però, té un desencadenant diferent: emocions fortes com riure o plorar provoquen una pèrdua sobtada del to muscular, que pot anar d’una simple relaxació dels genolls o les mandíbules fins a la paràlisi
transitòria del cos.

Els episodis de cataplexia són breus; la majoria de vegades duren menys de dos minuts. Es considera que la causa principal de la narcolèpsia i de la cataplexia és la presència de nivells baixos de l’hormona orexina o hipocretina en el líquid cefaloraquidi. L’orexina té un paper fonamental en el manteniment de la vigília i l’estat d’alerta; el seu dèficit s’ha relacionat amb les intrusions REM típiques de la narcolèpsia.

Es tracta d’un problema neurològic per al qual no existeix cura, però que pot controlar-se mitjançant medicaments específics i la modificació dels factors desencadenants potencials (com les rialles o els enuigs). També es recomana seguir una rutina que afavoreixi el son reparador nocturn i planificar migdiades diürnes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari