Publicat el 03/06/2019

Aquestes preparacions flequeres, molt arrelades a la nostra tradició, tenen la virtut de solucionar qualsevol àpat informal. Poden ser de diferents gustos, formes i incloure una pila d’ingredients, però totes tenen un denominador comú: la massa.

Però malgrat partir de la mateixa base —farina, aigua, sucre, sal i ou—, és difícil trobar dues coques iguals. En la seva elaboració hi ha moltes variants: des dels secrets de la recepta, passant pels processos de fermentació o els tipus de forn fins a la imaginació, el gust i la destresa del forner.

És un producte d’èxit per la seva polivalència, ja que ofereix un gran ventall de possibilitats de preparació i combinació. El secret de la seva popularitat rau en dos aspectes: es pot combinar amb qualsevol cosa i es pot menjar a qualsevol hora; per esmorzar, berenar i també com a postres.

La coca és un aliment molt arrelat a la cultura gastronòmica catalana i en podem trobar en forns i pastisseries d’arreu del territori. Cada regió té les seves coques més particulars, de formes, ingredients i gustos diferents.

La coca de recapte, típica a les comarques tarragonines i lleidatanes, però que en l’actualitat es pot trobar arreu del país; a cada regió es fan servir els ingredients particulars de la zona (verdures, hortalisses, embotits, formatges, anxoves…). Es menja durant tot l’any, tant freda com calenta.

La de vidre, que es caracteritza per ser molt fina, dolça, i cruixent. Rep aquest nom perquè, un cop ja feta, es ruixa amb anís, i el canvi de temperatura del sucre amb l’alcohol crea una cristal·lització immediata que dona la sensació d’estar coberta per un vidre.

La de llardons és una deliciosa coca dolça elaborada a base d’ous, sucre, farina, llardons i pinyons, que tradicionalment es menjava per Carnestoltes. Es sol acompanyar amb vi dolç, moscatell, malvasia o cava.

La de Sant Joan és una de les més populars, amb massa de brioix, farcida de massapà, crema o nata, i decorada amb pinyons, llardons o fruita confitada. És la menja tradicional a les revetlles de la Nit de Sant Joan, acompanyada d’una copa d’un bon cava ben fresc.

La de Llavaneres. Es tracta d’un pastís de pasta de full que està farcit de crema catalana i recoberta de pinyons. Ha esdevingut un producte típic de la vila maresmenca a la qual deu el nom. Se sol consumir per postres, els diumenges o en dates assenyalades. El seu gust i la seva textura cruixent per fora i tova per dins fan d’aquesta coca un producte estrella de la zona.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari