Castanyes, una fruita seca molt especial | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 07/11/2019

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza, junt amb els panellets i els moniatos, la tradicional festa de la castanyada.

Si bé la majoria de nosaltres ens limitem a menjar-les torrades en època de Tots Sants, la castanya és una fruita seca d’alt valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos que ens pot ajudar a protegir-nos del fred de l’hivern.

La castanya ja exercia un paper essencial a la dieta dels nostres avantpassats, quan encara ignoràvem l’existència de la patata. Està en el nostre paladar des de la prehistòria i ha mitigat la gana dels nostres ancestres.

Té unes possibilitats infinites:
Crua, rostida, bullida, en almívar… Triturant-la es pot aprofitar la seva farina, sense gluten, ja que és perfecta per preparar una saborosa polenta o una pasta casolana com les tallarines. És idònia per a cremes i sopes per la seva textura i la seva suau dolçor, bon acompanyant per a tots els plats de carn de caça, porc i aus; s’incorporen als plats, rostides o bullides en llet, després d’haver eliminat la pell. És un farcit infalible per a la majoria de carns i un ingredient que sorprendrà gratament en croquetes o hummus. Pel que fa a les postres, la seva versatilitat es multiplica: brownies, pastissos, gelats, cremes, etc.

El repte d’eliminar-ne la pell:
Eliminar la pell de les castanyes és una feina una mica lenta, però hi ha uns petits trucs que sempre ajuden.

  • Quan s’utilitza el sistema de bullit, es retira la primera pell, que no és tan difícil, i la pell fina enganxada a la pròpia castanya es retira un cop escaldada en aigua bullint amb sal durant uns 5 minuts.
  • Un altre sistema és fer un tall a la part més rodona de les castanyes, posar-les a bullir en aigua durant 10 minuts i, tot seguit, treure les dues pells al mateix temps. En ambdós casos, procurarem conservar-les en l’aigua calenta mentre les anem pelant, perquè si es refreden és més difícil.
  • Si es prefereix el sistema de rostir, una forma senzilla és realitzar un petit tall a cada castanya i introduir-les al forn a 220º durant 15 o 20 minuts. L’objecte de realitzar-los un tall és evitar que esclatin mentre es rosteixen. Esclatarien degut a la formació de vapor d’aigua perquè, a diferència d’altres fruites seques, la castanya en té un contingut més elevat. El tall, a més, ajuda a fer que penetri més fàcilment la calor i la pell es desprengui millor.

Cal tenir en compte que com més fresques i sanes siguin les castanyes, més fàcil serà pelar-les.

 

Redacció La Clau
http://www.sabormediterraneo.com

Deixa un comentari