Publicat el 02/12/2015

Carles Gironès Batllori és el president de PIMEC Comerç del Maresme, Barcelonès Nord i Vallès Oriental (Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya). També és adjunt a presidència de PIMEC Comerç i responsable territorial. Professionalment és soci i gerent del despatx Gironès & Associats S.L., consultoria empresarial responsable de l’àrea financera, fiscal i de desenvolupament de plans estratègics.

Què és PIMEC i a qui s’adreça? Quin és el perfil dels seus associats?

PIMEC Comerç treballa amb l’objectiu de vetllar i defensar els interessos dels comerciants de Catalunya, que representen una part fonamental del teixit econòmic del nostre país. I ho fem perquè som coneixedors de les diferents realitats i preocupacions dels comerciants catalans.
Ha estat i és, sens dubte, una preocupació de PIMEC Comerç buscar mecanismes que ens permetin aproximar la nostra actuació als requeriments de les associacions, federacions i gremis de comerç de tot Catalunya adherits a la nostra organització.
Tot això amb una única finalitat: ser capaços de treballar des de la proximitat pels problemes i necessitats concrets dels més de 50.000 comerços associats, convertint en pròpies les seves reivindicacions i aglutinant, des de la independència política i econòmica, una veu forta i clara que defensi els petits comerciants davant les diferents administracions.
PIMEC Comerç treballa per la defensa del nostre model de comerç català, lluitant perquè el comerç avanci amb els temps i s’anticipi a les demandes dels consumidors. Un altre dels objectius prioritaris de PIMEC Comerç és l’equilibri entre formats comercials per assegurar la nostra subsistència, preservant i reivindicant la tasca econòmica, social, cultural i urbana que el comerç de proximitat ha tingut i té a casa nostra.

 

Quin tipus d’activitats realitzen ara mateix?

En aquests moments estem treballant en tres eixos molt importants:
Primer: la representativitat del comerç a Catalunya, defensant-lo com sempre en l’àmbit legal i de nous canvis, com pot ser a l’hora de regular nous centres comercials, els ‘top manta’, horaris…
Segon: buscar convenis de col·laboració i serveis que els nostres associats ens demanen, sigui per un territori en particular o en general.
Tercer: ajudar al comerç —en aquests moments— a adaptar-se al canvi de model de mercat i de les formes de consumir. És molt important ajudar a interpretar i assimilar el canvi i a mida que s’implementa.
En concret, vostès, a quina àrea territorial desenvolupen el seu tipus d’activitats? Mantenen contactes amb altres entitats o ens del seu àmbit?

La nostra finalitat com a PIMEC Comerç Maresme – Barcelonès Nord és implementar la nostra estratègia, que està pensada i decidida des del consell de comerç que tenim al territori, però lògicament els presidents estem en contacte per aprofitar sinergies de les coses que donen resultat en altres territoris. També tenim a PIMEC Comerç la majoria de gremis associats; això també ens ajuda a conèixer, per boca dels presidents dels gremis, els seus punts de vista i visió del mercat en un àmbit més global. Aquest conjunt de coneixements ens permet tenir un pla estratègic per al territori, coneixent el que és més necessari i com ho podem desenvolupar.

Quin tipus d’assessorament els demanen els seus associats?

Lògicament tenim consultes de tot tipus en l’àmbit territorial i dels nostres associats. Són molt variades, però la nostra finalitat és sempre donar resposta a totes les consultes que rebem. La gran majoria estan relacionades amb problemes específics del municipi o ciutat, consultes legals…

 

El sector empresarial està vivint moments de canvis molt forts. S’està sabent adaptar prou bé?

Jo m’atreviria a dir que, dins del teixit empresarial, el sector que més canvis està generant és el comerç de proximitat, perquè ens estan inundant de m2 de grans superfícies, canvis legislatius, plataformes digitals de venda, lloguer o canvis de productes, i també l’intrusisme en aquests moments de la venda a la manta, que està perjudicant el comerç i els marxants, incomplint la legalitat en temes com taxes i impostos, a més del fet de vendre productes falsificats. Crec que els nostres dirigents haurien de mirar-se molt bé què estan fent i per què ho permeten.
A banda d’això, com a tots els sectors, també ens ha afectat la crisi i l’allau de canvis que ha suposat. Al comerç de proximitat ens estem adaptant i seguirem treballant per acabar d’adaptar-nos a tants canvis nous i difícils d’assimilar en poc temps. Aquest és un dels grans reptes que tenim: ajudar a implementar tots aquests canvis al comerç de proximitat.
És necessària la col·laboració i participació dels nostres dirigents, i molt especialment els dirigents dels nostres municipis i ciutats, que participin i col·laborin amb el projecte que estem fent al territori.

Què s’hauria de fer i no es fa per impulsar el creixement econòmic des de les institucions?

En aquests moments ens hem de posar a treballar tots junts, institucions, governs i el teixit empresarial. Necessitem més que mai impulsar l’emprenedoria i també reconstruir el teixit comercial que hem perdut. Necessitem nous emprenedors, hem d’impulsar els productes fets a casa nostra, fent un circuit de producció i comercialització que marqui diferències i que pugui ser una de les eines per al comerç que ens permeti vendre productes diferents i personalitzats.

Cal un major suport del ciutadà al comerç de proximitat? Aquest comerç pot conviure amb les grans superfícies?

Està molt clar que tenim una gran tasca a fer per explicar el que és el comerç de proximitat i quina funció fa a la societat, que entenguin que som un model social, que estem incrustats a l’estructura arquitectònica dels barris dels municipis i ciutats, donem llum, vida social als carrers, serveis i també som un reclam turístic de gran prestigi.
Podem conviure amb les grans superfícies, no estem en contra del progrés i per tant dels grans centres, sempre que estiguin regulats segons les necessitats del mercat, no segons les necessitats financeres dels governs. Lògicament no estem a favor quan el que es vol fer és transformar el model comercial focalitzant el consumidor cap als grans centres i que el volum de m2 sigui desproporcionat, afectant i obligant a tancar el comerç de proximitat dels barris, municipis i ciutats.
Com es presenta enguany la Campanya de Nadal per al sector del comerç? Hi ha la percepció que la crisi ja no està en el seu moment més fort?
Confiem plenament que serà una campanya una mica millor que la de l’any passat. La situació està més estabilitzada i per tant la societat està en més disposició de fer despesa. Però també sabem que serà difícil, ja que el temps és el que és i per tant haurem d’aprofitar al màxim els dies que tenim. Confiem que serà positiva.

Deixa un comentari