Publicat el 01/07/2015

Sucs verds (Cossetània Edicions) és el primer llibre de Carla Zaplana. Ha estat tot un èxit editorial que ja va per la tercera edició i que ens acosta a una alimentació més sana i ben a l’abast de la mà. Carla Zaplana és nutricionista, dietista i coach de salut. Des de fa uns quants anys, aquesta empordanesa viu als Estats Units, on té una consulta privada; a més a més, dirigeix tallers d’alimentació, de salut i benestar per a particulars i empreses, i col·labora en premsa nacional i internacional. També fa programes grupals on-line a través d’un grup privat de Facebook on, tal com ens explica, ofereix la fórmula ideal per aconseguir canviar la nostra alimentació per una altra de més sana, neta i saludable. En parlem en aquesta entrevista.

Què entenem per ‘sucs verds’?

Els sucs verds són els sucs fets a base de vegetals, sobretot de fulla verda (com els espinacs, la col kale, enciam, ruca, dent de lleó…), i una petita quantitat de fruita.

Als Estats Units, on vostè viu i treballa, tenen molta repercussió els ‘sucs verds’. Per què, curiosament, en un país la imatge del qual es té des de fora sol ser el ‘fast food’ i la percepció que s’hi menja molt malament?

Correcte, del que també m’he adonat durant els meus anys de viure als Estats Units és que és un lloc d’extrems. Hi ha molt de tot i exagerat, i la moda o la preocupació per la salut també hi tenen cabuda. Arran sobretot de veure els beneficis d’aquest estil d’alimentació, això ha acabat arribant a Hollywood, on les estrelles i personalitats conegudes se n’han estat fent ressò. A estats com Califòrnia, Colorado i ciutats importants d’arreu del país hi ha molt activisme envers una alimentació ecològica, slow-food i sostenible, i s’hi ofereix una gran varietat de restaurants, cafeteries i supermercats saludables.

Quins tipus de ‘sucs verds’ aplega en el seu llibre? N’hi ha un per a cada necessitat i ocasió?

El llibre aplega un recull de 30 receptes, cada una diferent i amb algun benefici ressaltat: augment dels nivells de ferro, tractament antienvelliment, antiinflamatori… No obstant això, tots aquests sucs ens aporten energia i ens ajuden a depurar el nostre cos aportant-nos sobretot hidratació i una gran quantitat de vitamines, minerals, enzims actius i antioxidants. Totes aquestes substàncies són la clau per gaudir d’una salut de ferro.

Tothom pot fer-se els seus propis ‘sucs verds’?

En el llibre Sucs verds explico fil per randa com preparar els sucs d’una manera molt senzilla, i a més a més hi presento una fórmula bàsica per compondre el propi suc sense haver de seguir una recepta fixa. I sí, tothom pot preparar-se els seus propis sucs.

Quins estris de cuina són necessaris per fer-los?

A part d’un ganivet i una fusta on poder tallar els vegetals, l’estri essencial per a la seva preparació és un extractor de sucs. La millor opció són els extractors de pressió en fred, ja que funcionen a molt poques revolucions i això fa que el suc no s’escalfi i es perdin part de les vitamines i els enzims. Per altra banda tenim els extractors per centrifugació, els de tota la vida; sí, em refereixo als sorollosos que en un tres i no res et fan el suc. Aquests apugen la temperatura del suc degut a les seves altes revolucions i no aprofiten tant els vegetals, descartant clarament una polpa humida.

Una altra opció per preparar-los és utilitzar una batedora o vas americà i tot seguit colar-los amb un ’xino’. Aquesta opció és més laboriosa però sempre pot ser un recurs. En aquest cas, si no ho coléssim, tindríem un batut en comptes d’un suc.

Es pot improvisar en la realització dels ‘sucs verds’ que proposa? Hi ha incompatibilitats per a determinades persones o és aconsellable un seguiment mèdic en algun cas?

Sí que es pot improvisar, sobretot si es té una bona salut. En cas de patir diabetis per exemple, s’aconsella de no utilitzar fruites en la seva elaboració, o bé en petites quantitats i amb peces de fruita amb un contingut moderat de sucre, com ara llimona, aranja o poma verda àcida (varietat Granny). En cas de tenir pedres al ronyó o de patir alteracions renals, es desaconsella de prendre sucs que continguin vegetals rics en oxalats, com ara la remolatxa o els espinacs.

Quins són els principals beneficis que trobem per a la salut consumint ‘sucs verds’?

Primer de tot, els sucs verds són una gran font d’hidratació pel seu contingut en aigua, però a més es tracta d’una aigua de qualitat, ja que és alcalina pel seu elevat contingut en vitamines, minerals, enzims actius i antioxidants. Prendre aliments alcalins ens ajudarà a prevenir els mecanismes de regulació del pH de la sang, com ara la inflamació o la descalcificació dels ossos.

Per altra banda els sucs verds són una manera molt fàcil i pràctica de prendre part de les vitamines i minerals que el nostre cos necessita diàriament. Aquests no han de ser en cap cas un substitut d’amanides ni del consum de fruites i verdures senceres, sinó un afegit, una aportació extra de bona nutrició. Les vitamines, minerals i enzims actius són la clau per a un bon estat de salut, ja que tenen un efecte antioxidant en el nostre organisme, és a dir, s’encarreguen de combatre l’efecte dels radicals lliures (originats per la contaminació, les toxines dels aliments i l’ambient i el mateix metabolisme dels nutrients) que provoquen l’envelliment de les nostres cèl·lules. En definitiva, els sucs verds ens aporten un efecte ‘anti-aging’ o antienvelliment.

Per altra banda generen un efecte depuratiu en el nostre cos, no només perquè el seu elevat contingut en micronutrients ajuda a activar el mecanisme natural de depuració del cos, sinó perquè el seu contingut en clorofil·la ens ajuda a netejar la sang. La clorofil·la té una estructura molecular molt similar a l’hemoglobina, la proteïna encarregada de transportar oxigen a través de la sang a totes les cèl·lules del nostre cos. Diversos estudis han demostrat que un elevat consum de clorofil·la augmenta l’oxigenació de la sang.

Els sucs verds també ens ajuden a regular el trànsit intestinal, i tot i que la seva aportació de fibra és poca, ja que la gran part es descarta, ens estimulen el moviment peristàltic.

I per últim, i el que més nota la gent en començar a prendre aquest màgic elixir verd, tenim l’increment dels nivells d’energia. Per començar, el fet que no requereixin digestió estalvia energia al nostre organisme, energia que es pot fer servir per a la resta d’activitats diàries; i en segon lloc, el seu efecte oxigenant i l’aportació de sucres simples, vitamines i minerals que ens passen de manera pràcticament instantània a la sang representen una injecció de vitalitat innegable.

La meva recomanació és prendre el suc verd de bon matí com a substitut del cafè, ja que ens activarà igualment i alhora ens mantindrà els nivell d’energia al llarg del dia d’una forma molt més estable.

Deixa un comentari