Publicat el 31/10/2019

Una curiositat insaciable per com funciona el món i el desig de resoldre els seus propis conflictes personals han estat el motor de la seva vida. Les respostes i solucions que va trobar en el seu camí les aplica en la seva labor com a president de Canvi acompanyant diagnosticats de càncer i familiars en el seu propi procés.

Cándido Granada

Què és Canvi?
Càncer i Vida (Canvi) és una associació amb 15 anys de vida fundada per persones diagnosticades de càncer i els seus familiars. Aquesta associació es va crear amb la finalitat de compartir les vivències dels afectats i la informació dels professionals instruïts en la matèria, i d’acompanyar el diagnosticat i la seva família durant tot el procés de la malaltia. Tot ho fem amb molta complicitat, ja que les persones que col·laboren a Canvi han viscut l’experiència del càncer a les seves vides. El nom mateix de l’entitat, Canvi (càncer i vida), parla d’aquesta filosofia nostra amb la qual acompanyem el diagnosticat de càncer. Per a nosaltres la malaltia es presenta perquè la nostra vida ens està demanant un canvi en certs aspectes i no l’estem fent. A Canvi hi ha persones que han superat la malaltia i a més han fet el canvi que la vida els demanava. Aquestes persones es troben molt millor amb si mateixes i amb la seva vida després d’haver passat la malaltia, que han utilitzat com a forma d’aprenentatge i d’autoconeixement. Aquesta és la principal forma com Canvi contempla el procés de la malaltia.

En què consisteix el vostre projecte de diagnosticats de càncer i animals de companyia?
Per a Canvi hi ha una gran relació entre la forma com vivim i les malalties que somatitzem. El factor emocional, les emocions que vivim dia rere dia, fan el solc pel qual anirà la nostra vida. Depenent de com ens sentim, afrontarem d’una manera o altra els problemes que es presenten. Quan les coses ens van bé ens sentim optimistes i positius; quan s’esdevé alguna circumstància greu o vivim un conflicte de llarga durada sense una sortida clara veiem la vida amb una altra òptica molt més pessimista. Un animal de companyia, un mamífer superior, com un gos un gat per anomenar els més comuns, ens permet interactuar anímicament amb un altre ésser viu que està ple d’afecte, amb ganes de donar-ne i de ser acariciat.

Quina seria la finalitat del projecte?
La primera part del projecte és el contacte periòdic amb un animal de companyia, anar a visitar-lo i conèixer-lo de manera gradual per tal d’establir un vincle emocional. A més, segons la filosofia proactiva de Canvi, quan s’està diagnosticat de càncer tampoc no es tracta de tancar-se a casa i viure la malaltia d’una manera passiva i donant-li tot el protagonisme en el teu dia a dia. Es tracta de canviar la manera de pensar amb l’enfocament «què pot fer la vida per mi» per passar a veure-ho d’una altra manera malgrat el diagnòstic, i centrar-nos en «què puc fer jo per la vida», en aquest cas ajudar un animal abandonat. El fet de sentir-se útil, posar-se objectius a llarg termini, ajudar altres éssers, humans o no, ens torna a involucrar en la vida en donar-li un propòsit. Un altre factor molt important és crear vincles amb altres persones i situacions noves: si es dona el cas, fer sortides conjuntes amb altres diagnosticats o aficionats a la natura per parlar del temps o de les entremaliadures dels gossos durant el passeig. En aquest procés, de manera natural s’acabaran establint vincles molt intensos entre determinada persona i determinat gos; cadascun acabarà trobant l’animal o la persona que li és afí i que necessita en aquest moment de la seva vida. Aquesta complicitat i afecte sincer tindria com a finalitat ideal l’adopció de l’animal per part de la persona diagnosticada com a company de vida.

Quins avantatges té la companyia d’un animal?
Hi ha infinitat d’estudis científics que demostren els avantatges de viure amb un animal de companyia per al nostre estat d’ànim i la nostra salut. En determinats hospitals dels EUA fins i tot «recepten» animals de companyia a ancians que viuen sols perquè hi ha estudis que demostren que milloren la seva salut i la seva longevitat. A vegades ens oblidem que l’amor, l’afecte, les carícies, són una necessitat biològica com respirar o alimentar-se. Tret que hi hagi un problema psiquiàtric no podem triar si volem sentir afecte o no, som animals socials i estar ben integrats socialment en el nostre entorn és un factor decisiu en la nostra biologia. El fet de sentir-nos responsables d’un ésser viu que estimem, treure’l a passejar, interactuar amb altres persones arran de la presència de l’animal… ens fa interactuar de nou amb la vida i amb el nostre entorn. De vegades el diagnosticat no troba en la seva família més pròxima la companyia ideal per encarar la seva malaltia. Per por, incomprensió o una mala relació prèvia, la persona amb càncer pot no trobar ressò als seus problemes en el seu entorn humà més pròxim. A part de per descomptat a Canvi com a associació, la presència d’un animal de companyia suposa un alleujament, un consol i una font inesgotable d’afecte que ens fa somriure i ens uneix de nou a la vida. Per fer realitat aquest projecte col·laborem amb SOS Animal Maresme i altres associacions d’acolliment.

A Vilassar de Mar Canvi compta amb un local a temps parcial cedit per l’Ajuntament, i la principal voluntària i col·laboradora en aquest projecte és Laura Ivars, que regenta el negoci el Racó del Pagès a Vilassar de Mar i és experta en acolliment i acompanyament d’animals.

 

El projecte ve acompanyat del lema: «Recupera el teu benestar amb el teu millor amic. Adopta»
www.canvi.org
626 221 172

Deixa un comentari