Cal·listènia, un entrenament accessible i saludable | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 19/09/2019

Realitzar exercici d’una manera controlada sempre és saludable i, la cal·listènia, és un sistema d’entrenament que utilitza principalment el propi pes corporal, sense necessitat de càrregues o resistències addicionals. Així que, si no tens a prop una barra per a determinats exercicis, pots utilitzar qualsevol altre tipus d’estructura, reixes metàl·liques, canonades…

Aquesta pràctica no només desenvolupa la força física. Molts dels exercicis treballen l’equilibri, l’agilitat i la coordinació de moviments. De fet, el mot prové del grec kallos (bellesa) i sthenos (fortalesa).

Els exercicis de cal·listènia, a més, enforteixen els músculs al mateix ritme que els lligaments, fet que dificulta les lesions, ja que no carregues res més que el teu cos, de manera que és molt menys lesiu que les peses. És adequada per a homes i dones, tant joves com adults.

Els exercicis més comuns són les dominades, les flexions, els esquats i els abdominals, que són els bàsics per iniciar-se. Després hi ha la variant d’estil lliure o freestyle, on els practicants realitzen girs, salts i acrobàcies. Dels exercicis cal·listènics deriva l’street workout, anomenat així als EUA i gran part del món i que consisteix a entrenar en parcs, places i llocs públics fent servir el mobiliari urbà.

Tipus d’exercicis

1. Bàsics. Són aquells que enforteixen els músculs: dominades, esquats, flexions, elevacions de cames, ponts de glutis… Aquests exercicis permeten guanyar la força necessària per aconseguir moviments més avançats i són la base per progressar en l’entrenament. Dominar els moviments bàsics és el primer pas que hem de fer si volem iniciar-nos en la cal·listènia.

2. Estàtics. Es tracta d’exercicis avançats que requereixen molta força i pràctica. Consisteixen a mantenir-se en una posició el màxim de temps possible, com en la planxa o fent el pi, i es poden realitzar a tot arreu: a terra, en una barra elevada o fins i tot en un pal.

3. Exercicis dinàmics. Estan més enfocats al desenvolupament de l’agilitat i els reflexos. Són els que podem veure a la pràctica de freestyle: girs, salts, acrobàcies i balanceigs en una barra o barres paral·leles.

A diferència de l’exercici anaeròbic en les màquines del gimnàs, que potencia grups musculars de manera aïllada, amb la cal·listènia es busca aconseguir una millora física global. Els principals beneficis són:

  • S’enforteixen les articulacions. El moviment que aquest exercici requereix enforteix les articulacions i en millora l‘activació, la qual cosa implica un menor risc de lesions.
  • Augment de la potència muscular o l’aspecte explosiu de la força. Manté actius els músculs. És l’esport ideal perquè aquests prenguin forma i això es reflecteixi en el nostre exterior, però també millorarem en el nostre interior, ja que els músculs estaran més forts i tindran més elasticitat.
  • Millores de la flexibilitat. Es potencia quan els músculs s’exerciten al seu punt màxim, que és el que passa amb la cal·listènia. Ajuda en la lluita contra el sedentarisme i l’atròfia muscular.
  • Millora de la posició corporal i control del centre de gravetat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari