Publicat el 23/05/2018

És una planta originària del sud d’Europa, però el seu cultiu s’ha estès a moltes parts del món no només perquè és molt fàcil de plantar i collir, sinó també per les seves propietats medicinals i estètiques. En algunes regions la denominen ‘flamenquilla’ o ‘flor maravilla’. És realment molt vistosa per les seves flors de tons grocs i ataronjats.

Tant en l’ús extern com en l’intern, aquesta planta (de la qual s’empra flor, tija, fulles i arrels) aporta molts beneficis a la nostra salut:

Estimula la secreció de bilis i millora el funcionament del fetge.

Millora els símptomes del reuma i l’artritis.

Calma la indigestió, redueix la gastritis, alleuja les úlceres estomacals i prevé vòmits i nàusees.

Regula la menstruació i els seus trastorns (metrorràgies, amenorrees i dismenorrees), redueix els dolors menstruals i ajuda a tractar la micosi i la picor, la sensació de formigueig o la irritació incòmoda de la pell vaginal.

Ajuda a combatre l’anèmia i a millorar la salut en persones convalescents.

Tracta la icterícia.

Millora l’asma i la tos i ajuda en problemes de l’aparell respiratori com l’amigdalitis o la laringitis. També alleuja la irritació de la gola.

Ajuda a evitar l’insomni i l’angoixa i redueix les palpitacions.

Equilibra la tensió arterial i millora la circulació perifèrica

Tracta problemes bucals com gingivitis i nafres.

La manera més habitual d’emprar aquesta planta és en infusions de la flor seca o fresca. La dosi és d’1 culleradeta (5 grams) de calèndula per tassa d’aigua calenta.

Es poden fer gàrgares o glopeigs en cas de tenir problemes bucals o de coll. També es pot beure endolcida amb mel per a malalties gàstriques o per millorar les funcions hepàtiques. Una altra opcióper aprofitar les bondats del te de calèndula és deixar refredar i aplicar com a loció a la pell.

Si es combina la calèndula amb altres plantes es poden augmentar els beneficis i obtindre molt bons resultats.

Algunes d’aquestes mescles són:

Calèndula i camamilla: per calmar la inflor, el dolor i regenerar la pell.

Calèndula i farigola: per netejar ferides i desinfectar la pell.

Calèndula i celidònia: per desinfectar i cicatritzar ferides.

Però aquesta meravellosa planta no només serveix per millorar certs problemes dèrmics, sinó que també s’empra en molts productes de bellesa (per exemple cremes i xampús) per les seves propietats estètiques.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari