Publicat el 30/12/2019

El blefaroespasme és una contracció involuntària, espasmòdica i repetitiva del múscul que envolta l’ull i les parpelles (múscul orbicular). Es tracta d’un símptoma relativament freqüent i no té gaire importància. Tot i així, hi ha situacions i casos en els quals aquesta tremolor indica alguna patologia més greu. Generalment es dona només en una parpella; el més habitual és que sigui la parpella inferior.

També sol aparèixer de forma sobtada sense cap causa aparent i desapareix de la mateixa manera. Per aquests motius, es coneix com un espasme benigne.

Algunes de les causes:
Sequedat ocular – Cansament – Estrès, ansietat, fatiga general i sobretot visual – Exposició a pantalles digitals – Excés en el consum de begudes estimulants – Compressió del nervi facial – Efectes secundaris d’alguna medicació – Alteració neurològica funcional del sistema nerviós central… En molts casos, però, l’origen dels blefaroespasmes encara és desconegut.

El tractament dependrà del factor pel qual hagi estat originat. Un cop descartades altres patologies per part de l’oftalmòleg, les opcions terapèutiques més comunes són: Tractament amb llàgrima artificial – Reduir/mesurar l’estrès – Ús d’ulleres de sol – I en molt poques ocasions, fàrmacs de via. Una altra cosa que es pot fer és realitzar un massatge circular a la part de l’ull on es produeix el blefaroespasme, suaument i durant 30 segons.

En casos extrems, existeix la cirurgia (miectomia del múscul orbicular), que elimina totalment o parcialment fibres musculars que ja no podran ser estimulades per contraure’s.

 

 

Redacció La Clau
Font: https://www.coqt.cat/

Deixa un comentari