Publicat el 08/05/2018

Per gaudir d’una ampolla de vi no és necessari tenir a mà una copa, beure amb porró n’és un bon substitut.
Per a molts el porró és un objecte de disseny industrial català; ningú no dubta del seu origen ni de la seva utilitat per beure vi. Qui més qui menys, n’ha vist algun a casa dels avis o dels pares. Beure vi a galet és una manera còmoda i higiènica de gaudir-lo.

El porró té una forma inequívoca, es caracteritza per tenir dos brocs: un de més gruixut, tradicionalment vertical però lleugerament corbat que serveix de mànec i també per omplir-lo, i un altre d’inclinat i cònic per on es fa rajar el contingut i que acaba en un petit orifici pensat per fer-ne rajar un doll prim i constant que permeti beure a galet. El broc gros també es fa servir per servir en got, per buidar el porró i per netejar-lo.

A les cases i als hostals, posat a taula i ofert al passavolants, era un símbol de benvinguda; en el medi rural, en qualsevol reunió de treball o lleure, el porró esdevenia el nucli central de l’amistat i la sociabilitat.

Antigament el porró s’utilitzava en les menjades i festes populars, atès que no hi havia gots per a tots, i aquest recipient anava molt bé per anar-lo passant.
Hi hem de sumar també que beure a galet és divertit i s’acostuma a beure menys quantitat.
A més de vi, qualsevol líquid es pot beure en porró: animeu-vos amb un cava ben fresc, resulta genial… El porró també és ideal per a vins dolços o rancis.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari