Publicat el 20/09/2021

Les bateries que podem trobar ara per ara en vehicles elèctrics contenen cobalt, un material car i molt contaminant. Tanmateix, en el futur aquestes bateries podrien passar per solucions sense cobalt ni níquel, cosa que abaratiria en gran mesura el seu cost.

En la cursa per desenvolupar la bateria del futur, els treballs no només se centren a augmentar-ne la capacitat, sinó que també busquen alternatives més econòmiques i sostenibles. És el cas de les investigacions que aposten per eliminar el cobalt, que a més de ser molt rar i costós deixa una profunda petjada ambiental i humanitària per la seva extracció.

La inestabilitat en el subministrament del cobalt ha fet que els fabricants es plantegin l’ús de cel·les amb tecnologies com el liti-ferro-fosfat (LFP), ja que la seva evolució podria proporcionar una vida útil més extensa i una càrrega molt més ràpida, així com avantatges econòmics. Segons expliquen els experts, les cel·les de les bateries LFP són lleugerament menys denses energèticament que les NCA (níquel-cobalt-alumini), que tradicionalment fan servir les empreses per als seus cotxes elèctrics. El seu avantatge rau en el fet que són més barates i no requereixen materials escassos i cars com el cobalt i el níquel.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari