Publicat el 07/10/2019

El «batch cooking» és una tendència que anima a planificar i cuinar amb antelació els àpats de tota la setmana en un sol dia per estalviar temps tant a la cuina com al supermercat.

A banda d’evitar el consum de menjar ràpid a causa de la manca de temps, aquesta tècnica permet elaborar un menú setmanal saludable, aprendre a planificar la llista de la compra i evitar malgastar o llençar menjar, ja que només es compra el que es necessita.

La pràctica del «batch cooking» requereix una organització i planificació prèvia. En funció del menú setmanal es realitza la llista de la compra amb els ingredients necessaris per a aquella setmana. La llista de la compra ha de ser abundant en verdures, hortalisses i fruites; de la mateixa manera també hi han de ser presents llegums, cereals integrals, tubercles, greixos saludables com fruites seques i oli d’oliva, i aliments proteics com peix, ous, carns magres o proteïnes d’origen vegetal com el tofu, el tempeh o la soja texturitzada.

Alguns dels plats que resulta útil tenir preparats són: verdures com el bròquil i llegums com els cigrons, ous durs, tofu marinat en oli i espècies, cremes de verdures, verdures rostides al forn o escalivades, samfaina de verdures o salses, potatges de llegums, humus i brioixeria casolana. També resulta pràctic deixar bullides algunes guarnicions per anar afegint a diversos plats, com pasta, arròs, quinoa, moniato o patata. És bona idea tallar tomàquets, cebes o pastanagues i conservar-los sense amanir perquè es conservin millor i ens permetin preparar amanides de manera ràpida.

Un cop tens la compra feta, dedica unes tres hores d’un dia (normalment es fa en diumenge) per cuinar els diferents plats del menú o deixar-los mig enllestits. En acabar de cuinar els aliments, conserva les preparacions al congelador o nevera dividides per racions. Els envasos aptes per a la congelació dels aliments poden ser els contenidors de vidre hermètics o bosses amb tancament. És important assenyalar la data de congelació i el seu contingut a l’envàs per tenir-ho controlat i que no es passi. Durant la setmana només caldrà treure de la nevera o descongelar la porció que menjaràs en aquest mateix moment.

 

Lorena Alarcón Gazulla
www.esoquecomemos.com
Instagram: @esoquecomemos

Deixa un comentari