Publicat el 16/11/2017

L’associació 400 gats centra les seves activitats en la defensa dels animals que donen nom a l’entitat. La seva màxima activitat és el mètode de gestió de colònies CES (Captura, Esterilització i Solta) dels gats de Premià de Mar i Premià de Dalt. Així com el control de salut i alimentació de les colònies mitjançant un cens reconegut per l’ajuntament. En aquest sentit, l’objectiu és mantenir en bon estat de salut les colònies de gats i una harmònica convivència amb els veïns. D’altres activitats que també desenvolupen són les adopcions i les cases d’acollida.

Com es va crear l’entitat Els 400 gats?
Els 400 gats és una associació sense ànim de lucre, creada per persones voluntàries que realitzen la labor cívica de dignificar la vida dels gats ferals mitjançant la creació de colònies felines. Sovint, l’origen de la formació de les colònies prové de la descendència ensalvatgida dels gats domèstics, abandonats i no esterilitzats, que es desplacen lliurement. Tenint en compte aquest origen dels gats de carrer, cal tenir present en tot moment que són animals molt prolífics. Una parella no controlada de gats pot arribar a generar més de 20 individus al llarg d’un any. Per aquest motiu i davant la manca de recursos, l’any 2008 es va crear l’entitat, tot i que treballem amb les colònies de gats des de fa més de 20 anys, tenint cura de gats malalts, ferits o simplement de colònies de carrer. Des dels seus inicis el 2008, es va crear com a ‘Gdaf delegació’; posteriorment va passar a ser delegació Fundació Altarriba i Arca. I actualment està constituïda com Els 400 gats, per a la defensa i ajuda dels gats de carrer.

De quina manera s’organitzen?
Funcionem exclusivament amb voluntaris. Ens organitzem per grups: grup d’alimentadors que gestiona les colònies; grup de rescat, revisió i aplicació del mètode CES; grup de difusió, foment de l’adopció, sensibilització i recaptació de fons, mitjançant les xarxes socials i comerços col·laboradors.

Com funciona l’acollida?
La nostra associació no disposa de residència, cosa que limita lleugerament la nostra activitat. Tot i així tenim gats en adopció que conviuen en les nostres cases d’acollida a través de voluntaris. Els gats en cases d’acollida disposen d’un contracte amb compromís de benestar fins a la seva adopció; l’associació afronta les despeses de manutenció i veterinàries dels gats en acollida. El perfil dels gats en acollida solen ser gats acabats de néixer i amb possibilitat de trobar una casa per reduir així la quantitat de gats al carrer, gats amb malalties cròniques que necessiten medicacions pautades de per vida o gats sèniors que ja no tindrien una bona qualitat de vida al carrer atesa la seva avançada edat. Les cases d’acollida en una associació sense residència són summament importants i bastant escasses. I disposar de suficients cases d’acollida és vital per a la bona gestió de les necessitats dels gats dels quals ens responsabilitzem.

Quin cost anual, de mitjana, us suposa el manteniment d’un gat?
Pel que fa a alimentació cuidem d’unes 25 colònies. En conjunt deuen ser prop de 300 gats. Fa 20 anys, en començar a cuidar de les colònies, alimentàvem més de 400 gats. Gràcies a la labor dels voluntaris, avui dia s’ha reduït el nombre de gats. Necessitem entre 350 i 400 kg de pinso mensual. Això suposa una mitjana de 5.000 kg aproximadament de pinso anual. A més a més, també necessitem diàriament llaunetes i menjar tou per a aquells gats malalts o geriàtrics que no poden mastegar pinso per malaltia o problemes de masticació. A part d’això, també hem de sumar tot el manteniment dels gats que tenim fora de les colònies en cases d’acollida, on l’associació també es fa càrrec de la seva manutenció. Cal esmentar també la necessitat de llet i menjar especial per als nadons.

Reben alguna ajuda o subvenció? De qui?
Rebem una petita subvenció per part dels dos ajuntaments de Premià de Mar i de Dalt per a les esterilitzacions. Però no rebem cap ajuda per a altres tipus de despeses com les analítiques, tractaments o altres intervencions que en molts casos es requereixen, com en el cas de malalties cròniques.
Gràcies als socis, als microsocis (teamers) i als diversos donatius de pinso i aportacions econòmiques solidàries de particulars que rebem, podem anar pagant les factures que es generen.

Quantes persones integren l’entitat actualment? Es pot ser voluntari o col·laborar-hi d’alguna manera?
Qualsevol persona amb esperit solidari pot ser voluntari de l’associació. A més sempre falten mans per dur a terme totes les activitats que realitzem. Normalment, quan fem demandes de voluntaris, acostumem a organitzar-les segons les seves característiques i destreses per ubicar-los en el lloc on millor funcionaran dins l’associació. Per poder ser voluntari només cal escriure a l’adreça electrònica: els400gatsvoluntaris@gmail.com o trucar al telèfon 625 813 921. L’associació la integren diverses esferes:

  • Tres persones en la junta: presidenta, tresorera i secretària.
  • Dues persones gestionant les xarxes socials.
  • Dotze persones com a alimentadores.
  • I les indispensables cases d’acollida. Tot i que el seu nombre varia regularment, tenim una mitjana de quatre cases d’acollida disponibles.
  • També considerem part de la nostra associació els socis que ens donen suport econòmicament, a través d’una quota anual des de 40 euros o quotes trimestrals de 10 euros, o que apadrinen amb una quantitat a partir de 5 euros al mes. I també disposem d’un servei electrònic anomenat teaming per un euro al mes.

Quina funció tenen les colònies de gats al carrer?
Totes les ciutats i pobles necessiten gats que controlin la població de rosegadors, ja que la seva presència els espanta, però hem d’evitar que la solució es converteixi en el problema, i aquí és on nosaltres actuem: hi ha controls de població mitjançant castracions i sobretot molta observació a les colònies; no només es tracta d’anar i alimentar-les, sinó procurar als seus membres una salut òptima. Si un animal sembla malalt o malferit, intentem tractar-lo per evitar el seu sofriment i el possible contagi a la resta de la colònia, ja que això tindria un desenllaç fatal. També vigilem l’arribada de nous membres: en força ocasions apareixen nous gats que no són silvestres, sinó que han patit abandonament per part dels seus amos; encara que aquests gats abandonats intentin adaptar-se a una colònia no en formen part des del seu naixement ni estan acostumats a la vida del carrer, de manera que per a la seva seguretat ens veiem obligats a rescatar-los dels carrers i donar-los en adopció perquè recuperin la seva vida de llar. Així doncs, el control de colònies no és fàcil ni barat, sinó que és una activitat diària a la qual dediquem molt de temps i diners. El nostre objectiu és clar: regular de forma correcta i amb amor els gats del nostre poble perquè creïn colònies sanes, amb gats feliços i ben alimentats.

Com es pot fer l’adopció de gats? Com funciona? Té algun cost?
Qualsevol persona interessada a adoptar un gat pot veure els que tenim disponibles en adopció en les nostres xarxes socials, on els presentem i fem un seguiment per donar-los a conèixer. També acostumem a tenir demandes de gats amb característiques específiques: la gent es posa en contacte amb nosaltres i entren en un llistat d’adopció; un cop disposem del perfil de gat que es demana, oferim el cas. El contacte pot ser a través de la nostre pàgina de Facebook:
/els400gats, o mitjançant el telèfon 625 813 921. El cost de l’adopció varia depenent del veterinari al qual l’adoptant voldrà portar el seu animal, amb un preu adaptat per tractar-se d’una adopció. En qualsevol cas les despeses d’adopció no reporten guanys a l’associació, sinó que serveixen únicament per cobrir el pagament del xip i l’esterilització, que són els mínims legals que les associacions hem de complir a l’hora de donar un gat en adopció.

Quan s’acosten les festes, es nota algun augment en les adopcions?
Seria completament al contrari: per desgràcia la majoria de cops ens trobem gats domèstics que han sigut abandonats; les famílies se’n van a celebrar festes i vacances fora i no tenen on deixar-los durant la seva absència. Això fa que la gent deixi els gats al carrer pensant que s’espavilen, però al contrari d’això ens trobem gats morts per atropellament o per inanició, ja que no saben buscar aliment. Hi ha opcions com cangurs temporals o residències de vacances que poden ajudar a reduir l’abandonament.

Si ets un particular que et trobes un gat, o bé en tens un i no te’n pots fer càrrec, què podeu fer des de la vostra associació?
Des de l’associació podem fer difusió de l’animal per ajudar a trobar-li una nova llar.
Si algú no es pot fer càrrec del seu gat, segons quin problema tingui intentem orientar-lo perquè no n’hagi de prescindir. En alguns casos els abandons es podrien evitar amb un bon assessorament. Quan hi ha un canvi de comportament no se sol buscar solució, sinó que es tendeix a donar l’animal. I avui dia hi ha molta informació perquè puguem solucionar aquest tipus de problemes. Fa anys que estem sol·licitant al nostre ajuntament que el conveni que tenen signat amb el centre de recollida d’animals del Maresme es faci extensible a la recollida de gats abandonats, d’igual forma que es fa amb els gossos abandonats en el nostre municipi. Encara no ho hem aconseguit, ja que el seu protocol d’actuació només preveu la recollida de gats ferits o malalts.
En el cas que un propietari no pugui cuidar del seu gat, nosaltres no podem garantir que ens en farem càrrec, degut a la manca de refugi i les poques cases d’acollida de què disposem. A més estem completament en contra de l’abandonament, encara que sigui a través d’una associació, així que procurem orientar i assessorar les persones que tenen algun problema que els obliga a abandonar el seu animal per tal d’intentar solucionar la situació sense que el gat hagi de deixar la seva llar.
D’altra banda, en el cas que algú es trobi un animal ferit o malalt pot trucar a la policia local, que es posarà en contacte amb el CAAD Maresme, que gestiona la recollida de gats a Premià. Fa anys que estem lluitant perquè se’ns concedeixi aquest servei, però no se’ns ha adjudicat des de l’Ajuntament, tot i les nostres demandes.
En cas de trobar un gat en estat d’abandonament ens podeu trucar al nostre telèfon 625 813 921, i segons la nostra disponibilitat gestionaríem la recollida i adopció, tot i que aquesta no és la nostra competència.

Quins projectes de futur té l’entitat?
Tenim molts projectes en ment que estem perfilant. Sobretot el que volem ara és donar-nos a conèixer i captar socis i voluntaris per a l’associació. En un futur pròxim esperem poder fer xerrades i altres activitats de les quals ja us anirem informant.

Per animar la gent a adoptar, quins beneficis els dirien que aporta tenir un gat a casa?
Els beneficis són molts, però els més importants són l’amor que ens donen i la seva lleialtat, sempre fidels. A més és un animal independent: es dosifica ell mateix el menjar, és net i no necessita sortir al carrer com els gossos, fet que els converteix en animals de companyia molt demanats, ja que permeten més llibertat als seus propietaris. És una companyia extraordinària per a persones que viuen soles, per a nens… En diversos estudis s’ha comprovat que el seu ronc és terapèutic, i desprenen una màgia i pau que només els felins poden proporcionar-nos.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari