Publicat el 29/11/2019

La plantació dels calçots s’inicia a mitjans d’agost o principis de setembre i es pot allargar durant tot aquest mes i, fins i tot, l’octubre. És per això que els camps de calçots ja presenten un aspecte molt atractiu, amb plantes que aniran venint en diverses remeses, segons les dates en què es van sembrar.

L’època en què podem consumir aquesta varietat de ceba tendra, és a dir, la temporada de calçots, va de novembre a abril, tot i que el seu període de màxim consum es produeix durant els mesos de gener, febrer i març. Per tant, ens trobem a l’inici d’una temporada que s’allargarà fins al mes d’abril de 2020 i que, segons sembla, serà excel·lent en quantitat, qualitat i sanitat. De fet, s’estima una important producció de més de 80 milions de calçots arreu del país.

Alguns dels restaurants de l’Àrea de Valls van obrir ja fa uns dies la pretemporada de calçotades, que s’ha estès a altres poblacions. Que poc s’imaginava el pagès a qui se li atribueix l’origen del calçot, a finals del segle XIX, que la seva ocurrència esdevindria un clàssic de la cuina catalana d’hivern. Però així ha estat, i ara aquest plat s’ha convertit en una menja imprescindible i deliciosa que, any rere any, ofereixen molts dels restaurants del territori, entre ells els de la nostra comarca.

És a Valls on, des del 1982, se celebra la popular calçotada, i la ciutat és coneguda com la capital del calçot. Però ja fa temps que aquest plat deliciós es pot degustar a qualsevol indret de Catalunya. Des del moment en què Valls va donar el tret de sortida oficial a la temporada amb l’acte d’arrencada simbòlica del primer calçot, el passat dissabte 23 de novembre, podem gaudir de calçotades a molts restaurants de la comarca.

Aquesta temporada es preveu produir fins a 18 milions de calçots, segons la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, un distintiu de qualitat que aglutina una cinquantena de pagesos de quatre comarques: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. Es calcula que la resta de productors no inscrits a la IGP Calçot de Valls poden recollir uns 60 milions més de calçots, així que, en total, es preveuen més de 80 milions de calçots per enguany. Una excel·lent producció que tendeix a l’alça en els darrers anys, en bona part gràcies als estudis que es fan d’aquest conreu per millorar-ne la qualitat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari