Publicat el 09/04/2019

La maduixa és un fruit de color vermell brillant i suculent que s’obté de la planta que rep el seu mateix nom. A Occident és considerada la «reina de les fruites».

Durant molt temps va créixer espontàniament en els boscos, i el seu cultiu va trigar a realitzar-se en ser una fruita molt fràgil i perquè per obtenir una collita màxima d’un mes o dos a l’any era necessària una ocupació permanent del sòl.

Són una fruita de primavera, per la qual cosa és durant aquesta època quan estaran en el punt òptim de maduració i gust. Tot i això també es poden trobar a la resta d’èpoques de l’any, cultivades en hivernacles en condicions controlades.

Atributs i propietats nutricionals:
És una fruita molt abundant en vitamina C, la qual té una acció antioxidant formidable que ajuda a alentir l’oxidació de les cèl·lules pel pas del temps; a més aquesta vitamina intervé en la formació de col·lagen, ossos i dents i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments. Conté una proporció d’àcid fòlic significativa, que actua en la producció de glòbuls vermells i blancs i la formació d’anticossos.

Degut al seu contingut elevat en potassi són molt recomanables per a persones que pateixen hipertensió arterial, i també per a totes aquelles que han de seguir una dieta baixa en sodi.

Per la seva particular composició tenen un efecte diürètic beneficiós en cas de hiperuricèmia o gota i litiasi renal.

Com que són una de les primeres fruites de la primavera, són molt indicades per fer una cura depurativa al principi d’aquesta estació.

Consum: el seu consum ha de ser ràpid perquè la seva vida útil és bastant curta, entre 8 i 9 dies. S’han de conservar en el frigorífic o, en el seu defecte, en un lloc fresc, fosc i ventilat. No s’aconsella la seva congelació, ja que després de la descongelació perden gran quantitat d’aigua, quedant una espècie de melmelada crua, sense aroma.
Si les volem menjar al natural cal rentar-les just abans de consumir-les. Si volem que deixin anar el seu suc, podem tallar-les i posar-les a macerar amb sucre, amb suc de taronja o amb vinagre.

A la cuina també podem fer-les servir en amanides, gaspatxos, batuts, gelats, pastissos, suflés o melmelades.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari