Publicat el 09/05/2024

Ana Gallart Coordinadora del festival Revela’t

 

«Comptarem amb trenta exposicions. N’havíem arribat a fer més de cent, però des de l’any passat hem decidit apostar per la qualitat, el benestar dels artistes i una bona proposta expositiva»

Del 18 de maig al 16 de juny es celebrarà a Vilassar de Dalt una nova edició del festival de fotografia analògica Revela’t. El certamen és una proposta cultural de referència que destaca pel seu contingut en l’àmbit internacional. Ens ho explica la coordinadora del festival, Ana Gallart.

Com va néixer el festival?
El festival va néixer el 2013 gràcies a la il·lusió d’un grup d’amics que, en aquell moment, abocaven la seva passió per la fotografia analògica en un blog que s’anomenava Espai Fotogràfic. Van decidir fer un taller amb un mestre del col·lodió humit, en Quinn Jacobson, i el que havia de ser un taller es va convertir en la primera edició del Revela’t, que gràcies a l’empenta del públic ha anat creixent fins a l’actualitat. Ara el Pep Mínguez, director del festival i un dels seus fundadors, segueix, després de dotze edicions, amb la motivació de continuar fent aquest esdeveniment per celebrar i difondre el mitjà analògic i les seves tècniques.

“El festival va néixer el 2013 gràcies a la il·lusió d’un grup d’amics que, en aquell moment, abocaven la seva passió per la fotografia analògica en un blog que s’anomenava Espai Fotogràfic”

Amb quantes exposicions es comptarà en aquesta nova edició del Festival Revela’t?
En aquesta nova edició comptarem amb trenta exposicions! N’havíem arribat a fer més de cent, però des de l’any passat hem decidit recular una mica ─o molt─ pel que fa a la quantitat i apostar per la qualitat, el benestar dels artistes i una bona proposta expositiva! Trenta exposicions són moltíssimes, ja ho veureu! Ens sembla un nombre apropiat per poder gaudir unes quantes hores, amb un descans entre mig a l’increïble pati de Cal Garbat! També recomanem fermament fer una primera ullada al festival amb les nostres visites guiades, una experiència que fa que tothom qui la prova repeteixi!

Quines són les exposicions més destacades i en quins espais es faran?
A mi, personalment, m’agradaria destacar-les totes: en són trenta que han destacat entre més de 638 propostes per exposar a la nostra convocatòria, a més d’algunes altres que hem anat a cercar perquè encaixaven molt bé amb la temàtica d’enguany, que és «identitat». Però si me’n fas dir algunes, no us podeu perdre l’exposició de Cristina de Middel (la nostra homenatjada), que trobareu a la sala L’Estrella; la d’en Richard Renaldi, al carrer Salvador Riera, o la de l’Annie Wang, a la fàbrica de Cal Garbat. Aquest any, a més, a l’antic Can Baylach tindrem una exposició de Sala Losdjick consistent en una col·lecció d’imatges antigues de Vilassar de Dalt, tota una relíquia per als més curiosos! Però repeteixo: si veniu, aprofiteu i visiteu tantes exposicions com vulgueu, totes han estat seleccionades perquè els autors tenen quelcom important a dir!

I el programa d’activitats paral·leles, a grans trets, quin és?
En el programa d’activitats paral·leles trobareu des de tallers lúdics per a un públic més familiar fins a conferències, tallers, un gran mercat de fotografia, presentacions de fotollibres, paellada popular, concerts, actuacions… És una llista d’activitats ben llarga que podreu trobar a la nostra pàgina web!

“L’any passat van passar pel festival més de 10.000 persones i es van apuntar a la convocatòria, 638 projectes de 59 països diferents. A més vam tenir la sort de comptar amb voluntaris de Colòmbia, Itàlia, Grècia… que demostren que el festival es projecta cada vegada més com una proposta internacional”

S’hi homenatjarà Cristina de Middel, fotògrafa i presidenta de l’agència Magnum. En què consistirà aquest reconeixement?
Aquest reconeixement serà molt especial: hem convidat els seus amics Rafa Doctor i Marta Nin, professionals influents en el món cultural, que faran un recorregut meravellós i dinàmic per la trajectòria personal i professional de la Cristina. Aquest homenatge culminarà amb una xerrada de l’homenatjada i l’entrega de la Insígnia de Plata del Revela’t. Estem segurs que serà un acte molt maco i especial per a l’autora i per a tots els presents, i que a més riurem i aprendrem molt! Jo només puc recomanar a tothom que no es perdi aquesta cita inèdita. Serà al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt, a les 19 h, i a la sortida de l’homenatge, per pair totes les emocions viscudes, brindarem amb una cervesa per cortesia de Damm!

Què representa en el món fotogràfic l’obra de Cristina de Middel?
La Cristina va estar deu anys treballant en els mitjans de comunicació i aquesta influència es pot trobar en la seva pràctica fotogràfica. Amb els seus projectes ha estat capaç d’explicar realitats crues que es viuen arreu del món, i temes que a vegades es tracten de forma molt recargolada als mitjans, com ara la migració, la prostitució o les guerres, portant-ho tot a un terreny reivindicatiu i alhora amable. Però crec que, més enllà de tota la seva obra, la Cristina representa la bondat, la gentilesa i la humilitat en el món cultural. Això no es veu cada dia, i crec que De Middel i els seus valors són un exemple a seguir.

En el món plenament digital en què vivim, què es reivindica amb el festival Revela’t de fotografia analògica?
No sé fins a quin punt podríem dir que el Revela’t «reivindica» res. El món digital i la intel·ligència artificial ens semblen uns mitjans d’expressió molt vàlids i amb els quals també et pots entretenir a jugar; jo crec que, si alguna cosa hi ha en l’ADN del Revela’t, és aquest joc, veure fins a on podem arribar amb la fotografia i les tècniques analògiques. Espòiler: no hi ha límits. Volem continuar sorprenent el públic i ensenyar als nous adeptes analògics tot el que nosaltres sabem. Aquest any hem obert un laboratori perquè els nostres amics i amigues hi puguin aprendre a revelar i fer-ne ús. Sí que aconsellem tothom de distreure’s algun dia amb una càmera analògica, veure el món a través d’un aparell no digital, esperar que el rodet es reveli i, en cas d’escanejar-lo en un laboratori, sobretot, anar a buscar els negatius! (Crec que la nostra reivindicació podria ser aquesta: els negatius són únics, no els deixeu al laboratori!)

Quines dades d’assistència i participació tenen de la convocatòria de l’any passat?
L’any passat van passar pel festival més de 10.000 persones i es van apuntar a la convocatòria, com ja he comentat, 638 projectes de 59 països diferents. A més, vam tenir la sort de comptar amb voluntaris de Colòmbia, Itàlia, Grècia… que demostren que el festival es projecta cada vegada més com una proposta internacional.

Com arriba vostè a coordinar el Revela’t?
Per casualitat, com totes les bones coses que passen a la vida, imagino. El dia que estava exposant el meu projecte de final de postgrau vaig rebre una trucada per fer una entrevista presencial, i crec que aquell mateix dia ja vaig començar a treballar… I ja en van quatre, d’edicions!

Quins projectes de futur tenen?
El principal projecte de futur del Revela’t és aconseguir formar una estructura organitzativa sòlida per poder continuar duent a terme aquest gran festival que tant estimem. Un cop obtingut això, volem continuar creixent en qualitat, sempre! Cada any hi ha coses que podem millorar i, amb els recursos necessaris, no tenim cap dubte que ho podrem tirar endavant!

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari