Publicat el 19/05/2018

Enjoy Order neix per ajudar aquelles persones que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses (roba, llibres, papers…) o la seva vida. O simplement per a aquelles a les quals no els agrada ordenar però que veuen que la cosa se’ls ha anat de les mans. No cal tenir una mansió ni un vestidor de pel·lícula per contactar amb Àmmia Serra, membre de l’Asociación de Organizadores Profesionales de España (AOPE), només ganes de recuperar espai a casa i d’envoltar-se de coses que et facin feliç. «Descobreix que la teva casa és més gran del que penses quan t’hagis desfet de tot el que no necessites i torna a estar-hi a gust», ens explica. En aquesta entrevista parlem, sobretot, de posar ordre.

Com funciona Enjoy Order i quins objectius té?
Enjoy Order neix amb la idea d’ajudar la gent que no sap o no té temps d’organitzar les seves coses per tal de mantenir els espais ordenats. El meu objectiu principal és que la gent estigui a gust a casa seva, i això no s’aconsegueix si tot està desordenat. La meva feina és anar a casa dels clients i ajudar-los a deixar-la de nou ordenada i organitzada.

Quins passos cal seguir per començar a posar ordre?
Per començar a ordenar, ja sigui un armari, una habitació o qualsevol altre espai, el primer que cal fer sempre és decidir amb què ens quedem i què descartem. Hem de tenir clar que com menys coses tinguem, menys feina tindrem a ordenar-les. La millor manera de fer-ho es traient tot el que hi ha i agrupar-ho per categories. Quan tens totes les teves coses juntes en un mateix lloc, t’adones que n’hi ha moltes que no les has utilitzat en molt de temps, o d’altres que les tens repetides. Llavors és molt fàcil descartar. Aquesta tria sempre la fa el client, tot i que si es bloquegen amb algun objecte els dono arguments per ajudar-los a decidir-se. I tot i que al principi sempre diuen que tenen poc per llençar, al final sempre acaben sortint de casa un munt de coses.

I un cop ens hem desprès del que no volem, què hem de fer?
Quan ja està clar amb què ens quedem, cal decidir on guardem cada cosa. Aquest pas és molt important i cal pensar-lo bé. Assignarem el lloc en funció de l’ús que se’n fa de cada objecte: si és una cosa que s’utilitza diàriament o molt sovint, haurà d’estar en un lloc molt a mà i de fàcil accés, tant per agafar-la com per després tornar-la a guardar. Els objectes d’ús més esporàdic els deixarem en llocs més elevats o més amagats, perquè no destorbin en el dia a dia.

Quines són les coses que podem fer a diari per mantenir la casa endreçada?
Un cop has assignat un lloc a cada cosa, el més important és tenir la perseverança de deixar-la al seu lloc cada cop que s’utilitzi.
Fixar-se unes rutines diàries d’ordre també és important: deixa la cuina recollida cada vegada que l’utilitzis, abans d’anar a dormir fes un repàs visual del menjador i retira tot el que no hi hagi de ser i deixa les superfícies horitzontals (taules, mobles, marbres…) lliures de coses.
Però per sobre de tot, recorda: com menys coses tinguis a casa, més ràpid serà ordenar i netejar. Per tant, no acumulis i pensa-t’ho molt bé abans que entri alguna cosa nova a la teva llar.

Quin tipus de clients són els que més sol·liciten els seus serveis?
Hi ha molts tipus de clients: adolescents que necessiten ajuda amb el seu armari, pares/mares de nens petits que no tenen temps de fer el canvi de roba de temporada, solters que no saben com ordenar i organitzar les coses de casa, gent que vol vendre el seu pis però no té temps d’ordenar-lo per quan venen a visitar-lo possibles clients, fills que tenen els pares en residències i no tenen temps per fer-los el canvi de roba de temporada…

Què és el que més li demanen?
Tot i que ofereixo molts serveis, el que més em demanen és ajuda per ordenar, ja sigui un armari, una habitació o la casa sencera.
Hi ha moltes situacions personals (el naixement d’un fill, una separació, la pèrdua d’un familiar, canvi de feina) que afavoreixen l’acumulació de roba, papers o objectes diversos a diferents racons de casa. En aquests casos, quan el client es decideix a posar ordre de nou, no sap com fer-ho. Part de la meva feina com a organitzadora professional és guiar-los en els diferents passos a seguir, ajudar-los a descartar i aconsellar-los com organitzar les coses amb què es queden.
El que més m’agrada de la meva feina és quan els meus clients em diuen que l’ordre els ha canviat la vida i que estan més a gust a casa ara que ho tenen tot ordenat.

Quan s’ha de fer una mudança ens hem de despendre de moltes coses i sovint és una situació complicada. Com la podem resoldre?
Si seguim el ritual d’agrupar els objectes per categories, veurem fàcilment quines són les coses de les quals ens hem de desprendre. És important descartar-les abans per estalviar-nos la feina de traslladar-les i veure, un cop a la casa nova, que no tenim espai on guardar-les o que realment no les necessitem.

Tots tenim objectes que guardem per motius sentimentals, què aconsella fer amb aquest objectes?
El meu consell per a aquest tipus d’objectes (fotografies, tiquets de sopars, entrades de teatre, cartes, etc.) és revisar-los de tant en quan. Us asseguro que hi ha coses que en el seu moment vam guardar amb molt d’afecte però que al cap del temps a vegades no recordem ni què eren!
Reserva una caixa bonica per guardar-ho tot junt. Quan la caixa estigui plena, revisa què hi tens i llença tot allò que ja no t’aporti res. Procura sempre tenir només una caixa per a aquest tipus d’objectes.

A més de l’ordre en l’àmbit de la llar, treballa també amb despatxos?
Sí. També ofereixo serveis d’ordre i organització de despatxos i oficines, ja sigui ordre físic (armaris, taules, arxius en paper) o bé ordre digital; en aquest últim cas, donant pautes sobre com organitzar i guardar els arxius en els ordinadors per tal d’optimitzar la feina i no perdre temps buscant-los.

A partir de la seva experiència, ens pot explicar alguna anècdota?
Una cosa curiosa que em trobo a totes les cases on vaig és que en començar a treure coses sempre surten monedes: de dins de caixetes, a les bosses velles, darrera d’una pila de roba… Al principi fa gràcia: una moneda de 20 cèntims, 1 euro…; però és que a vegades, quan acabem d’ordenar-ho tot acaben sent diners suficients per anar a sopar! El cas més extrem va ser el dia que de sota d’un munt de cartes i correu comercial va sortir un sobre amb 100 €!

Redacció La Clau

Deixa un comentari