Publicat el 20/12/2018

Albariño és una varietat de raïm de gra petit, de brotada primerenca i de maduració tardana, és a dir, una varietat amb un llarg cicle vegetatiu. Sol ser de color groc pàl·lid amb alguns tocs de verd. Un raïm dolç i molt glicèric amb una aroma característica que recorda l’albercoc, molt semblant al de la varietat Viognier.

L’Albariño (el vi pren el nom de la pròpia varietat) és un vi blanc, ampli, sec, molt lleuger i deliciós en boca. De tons color groc-palla, brillant amb irisacions daurades i verdes. Aromes afruitades, fines i molt distingides.

El seu sabor és fresc i suau, amb prou cos i un gran equilibri entre grau alcohòlic i acidesa. El seu regust és plaent, elegant i molt complet.
L’Albariño és un vi ideal per prendre com aperitiu, o amb marisc i peix de qualsevol tipus poc condimentat. No hi ha varietat que casi millor amb la gastronomia marinera de les terres gallegues
Història. Avui dia encara no està clar l’origen de la varietat Albariño. Hi ha qui defensa que es tracta d’una varietat autòctona de les Rías Baixas, però també hi ha una altra teoria que diu que aquesta varietat va ser introduïda al segle XII pels monjos francesos de l’Abadia de Clunny, de peregrinació a Santiago, al Monestir d’Armenteira (Pontevedra).

El cep es va aclimatar ràpidament al clima gallec, i d’allà es va estendre el seu cultiu a la resta de Galícia i al nord de Portugal. Sigui quin sigui l’origen, la veritat és que és la varietat per antonomàsia de raïm blanc gallec, i l’associació amb la seva cultura i gastronomia és equiparable a la queimada, les meigas i el pastís de Santiago.

En l’actualitat, l’Albariño és la varietat reina de la DO Rías Baixas, molt per sobre de la resta de varietats conreades amb aquesta denominació: Lourero, Godello i Treixadura.

 

Redacció La Clau
Font: https://www.decantalo.com

Deixa un comentari