Publicat el 26/07/2019

La sobreexplotació pesquera és un dels problemes més greus que pateixen els oceans, ja que amenaça la supervivència de moltes espècies marines. Des de l’inici de la pesca industrial les poblacions de tonyines, peix espasa o bacallà han disminuït en un 90 % i, no obstant això, la demanda de productes pesquers segueix en augment.

Per sort, ja hi ha diverses empreses que treballen per aconseguir substituir els aliments marins per d’altres, elaborats amb carn de peix de cultiu cel·lular com la tonyina vermella, de Finless Foods, o la carn de crustaci de Shiok Meats.

Impossible Foods és una altra companyia que vol proporcionar una alternativa alimentària al peix tradicional i ha fet avenços en el desenvolupament d’aliments vegetals que imiten el peix. De moment, ja ha desenvolupat un brou amb gust d’anxoves que es pot utilitzar com a guarniment o com a ingredient per a un guisat de peix.

Altres companyies que es dediquen a desenvolupar «carn de peix» a partir d’ingredients 100 % vegetals són Good Catch, que treballa en la producció de «tonyina vegetal», i Ocean Hugger Foods i els seus aliments vegetals que imiten la tonyina i l’anguila en textura, forma i gust. Aquesta empresa nord-americana s’ha fet famosa gràcies al seu Ahimi, una alternativa alimentària que imita la tonyina crua, elaborada amb tomàquets, salsa de soja, aigua filtrada, sucre i oli de sèsam. Un altre producte desenvolupat per la companyia és l’Unami, un aliment vegetal elaborat principalment amb albergínies marinades en una barreja de salsa de soja, mirin i oli d’algues, que imita la carn d’anguila.

Ara per ara els consumidors només poden provar l’Ahimi i l’Unami en alguns restaurants i establiments de sushi, però hi ha plans per introduir-lo en el canal minorista de distribució perquè es pugui trobar també als supermercats. L’Ahimi es comercialitza als Estats Units i Canadà, on s’expandeix per restaurants i botigues d’aquests països, i arribarà a Europa aquest any, començant per la seva introducció al Regne Unit a partir de la propera tardor.

El panorama que s’albira és que en un futur no gaire llunyà el món de l’alimentació canviarà d’una manera radical. En pocs anys, els consumidors tindrem al nostre abast tot tipus d’aliments d’origen vegetal que imitaran els aliments d’origen animal, així com alternatives animals produïdes a partir del cultiu cel·lular. Tots ells amb un impacte mínim sobre el planeta i els ecosistemes oceànics més fràgils.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari