Publicat el 11/02/2018

Els millors aliments per a l’hivern són aquells que t’ajuden a prevenir malalties del sistema respiratori: refredats, faringitis, bronquitis… Segueix aquests consells per potenciar el funcionament del sistema immunitari.

Per començar, és molt important apostar pels aliments de temporada, que curiosament tenen propietats que ajuden a combatre infeccions pròpies d’aquesta estació, especialment les de l’aparell respiratori. Les cebes, els alls i els porros contenen compostos rics en sofre que enforteixen les mucoses, ajuden els pulmons i tenen propietats antisèptiques i mucolítiques.

Les crucíferes com la col, el bròquil o la col de Brussel·les també són essencials durant l’època de fred, així com l’escarola o la carxofa. Totes aquestes hortalisses són riques en vitamines i minerals. La vitamina C té un paper fonamental en la funció immunològica. La vitamina A —present a la carbassa, la pastanaga, l’aranja, el bròquil i els espinacs— ajuda a la formació i manteniment de la pell i de les mucoses.

Plats de cullera. És important evitar o reduir el consum d’aliments crus o freds, que són més difícils de digerir a l’hivern i que, a més, venen menys de gust. Els potatges, els estofats de llegums, les sopes i les cremes de verdures són excel·lents aliats per escalfar el cos. A més, si afegeixes petites quantitats de gingebre potenciaràs la digestió i escalfaràs el cos.

Cítrics i compotes de fruita. La fruita és una excel·lent aliada de la salut durant tot l’any. A l’hivern convé apostar pels cítrics (rics en vitamina C), les magranes (antioxidants), les pomes i les peres. La millor manera de prendre aquestes últimes quan fa fred és en compotes elaborades sense endolcidors addicionals i amanides amb canyella, que també escalfen el cos.

Alimentar la microbiota. Els bacteris intestinals també tenen un paper fonamental en la prevenció d’infeccions i malalties. Probiòtics com el iogurt, el quefir, el miso o el xucrut; i prebiòtics com la civada, l’ordi, el blat, els llegums i les carxofes, per exemple, han d’estar presents en la dieta.
Finalment, beure quantitats d’aigua, ja sigui a temperatura ambient o calenta en infusions, t’ajudarà a regular la temperatura corporal.

 

Font: web Ecoveritas, S.A. | 2018

Deixa un comentari