Aliments de març i com cuinar-los
Publicat el 19/03/2021
Amb l’arribada de la primavera els productes hivernals desapareixen dels mercats per deixar pas als de la nova estació. Al març, però, encara es poden trobar aliments hivernals que comparteixen espai amb els que són propis de la primavera. Et donem algunes propostes per cuinar amb alguns dels ingredients propis d’aquest mes:
- Espàrrec verd. A la planxa ja és deliciós, però pot ser l’ingredient de plats tan suculents com una quiche. Només has de trossejar els espàrrecs i fer tacs de pernil, batre uns ous, afegir-hi nata i salpebrar. Un cop fet això, aboca-ho tot sobre la pasta de full col·locada en un motlle i enforna-ho. Una altra forma deliciosa de cuinar els espàrrecs és amb un saltat de mongetes blanques.
- Albergínies. La manera més típica de fer-les és al forn. Talla-les per la meitat, buida-les i farceix-les barrejant la part que has retirat amb verdures saltades, tonyina o carn picada. Cobreix-les amb beixamel i gratina-les. També es poden fer al vapor, tallant-les a trossos i deixant-les al vapor uns 8 minuts. Perquè quedin una mica més gustoses, pots saltar-les després a la paella.
- Bledes. Acostumem a fer-les bullides, però queden molt saboroses si les saltem a la paella amb pebrots, all, espècies, etc. També queden exquisides com a base per a una lasanya en lloc de la pasta.
- Espinacs. Combinen molt bé amb cigrons i amb llenties, però també amb mongetes blanques. Se’ls pot donar un toc especial afegint al plat una cullerada d’allioli. Una altra manera d’utilitzar les seves fulles és rentar un manat d’espinacs frescos i triturar-lo amb la batedora. Després l’afegirem als nostres sofregits com si fos una espècia.
- Maduixes. Tot i que març no és un mes amb gran varietat de fruites, les maduixes estan en la seva màxima esplendor. Podem preparar-les amb nata, iogurt o suc de taronja, aprofitant que els cítrics encara són de bona qualitat.
- Llenguado. És, juntament amb el turbot i el gall, un dels peixos que podem trobar als mercats durant el mes de març. El seu sabor suau l’ha convertit en un dels peixos blancs més consumits al món. I no només és deliciós, sinó també molt nutritiu. La manera més habitual de cuinar-lo és a la meunière: lleugerament arrebossat amb farina, estovat amb mantega i amanit amb llimona. Però també és exquisit a la planxa, al vapor o al forn.
- Bacallà. A més de ser un dels aliments típics de la quaresma, té un contingut en greix baix i és font de proteïnes. El podem cuinar de moltes maneres: a la llauna, amb samfaina, amb panses i pinyons, esqueixat en amanida, en bunyols o en croquetes.
Redacció La Clau