Publicat el 04/08/2022

Això que sento… és estrès posttraumàtic?

 

Ens trobem des de fa uns mesos que moltes persones arriben a les nostres consultes amb símptomes com irritabilitat, apatia, insomni, manca d’energia, esgotament, manca d’alegria o incapacitat de trobar-li sentit a la vida, sensació de desbordament…
És també el teu cas? Potser estàs experimentant símptomes d’estrès posttraumàtic.

 

Un trauma és una experiència on sents que la teva vida o la de persones que estimes estan en perill o en què hi pot haver una pèrdua important –laboral, personal, financera– que comporti un canvi de vida dolorós i no desitjat. Aquestes experiències traumàtiques posen el nostre sistema en estat d’alerta per defensar-nos del perill, sigui aquest real o anticipat per la nostra ment.

Mentre dura l’estat intern d’alerta, el nostre sistema utilitza recursos extres i, quan passa el perill, surt el desgast acumulat tot aquest temps.

La situació de pandèmia ha durat més de dos anys i ara moltes persones estan experimentant l’efecte d’aquest desgast. Fins i tot n’hi ha que els costa reconèixer que n’han patit les conseqüències perquè se senten inconscientment culpables d’haver tingut més sort que altres, o perquè s’han acostumat al malestar.

D’una manera o altra, hi ha hagut molt de patiment per a la majoria: l’aïllament d’uns éssers estimats, el tancament amb altres, la restricció de moviment físic, els missatges d’alarma i por constants, les pèrdues personals, financeres o professionals, etc.

És important mirar-nos i veure si hem deixat això enrere o si ens hem quedat instal·lats en una vida a mitges.

Si és el teu cas, hi ha algunes coses que poden ajudar:

  • La primera seria reconèixer que ha estat una experiència dura per a tu i parlar amb algú disposat a escoltar sense jutjar.
  • Reprendre relacions socials nodridores.
  • Recuperar aficions i una activitat física moderada.
  • I, per descomptat, consultar amb un professional si els símptomes no remeten de manera natural.

Candela Poó i Rebeca Mateo
Guia de millora personal i professional
candelapoo.com

Deixa un comentari