Publicat el 30/07/2020

Les aigües amb gust de fruites o de verdures són una manera sana de combatre la calor i la set. Per fer-les només cal combinar ingredients naturals amb aigua freda, ja que no necessiten sucre ni cap endolcidor. Tot i així, els més llaminers poden afegir-hi unes fulles fresques d’estèvia, una mica de mel o una cullerada de sucre morè.

Es poden preparar aigües de sabors amb moltes vitamines amb tota mena de fruites, i fins i tot les pots amanir amb un toc especial de menta, canyella o romaní per donar un sabor molt més especial a la beguda. Hi ha qui es limita a tallar les fruites i les verdures i a ficar-les directament a l’aigua, juntament amb les herbes aromàtiques. En aquest cas, és convenient tallar-les ben fines perquè tinguin una superfície d’exposició a l’aigua més gran i deixin anar els sucs que donaran gust a la beguda.
Les fruites que més s’utilitzen per elaborar aigües amb sabor són els cítrics (taronja, mandarina, llimona, llima, aranja…), les baies i fruits vermells (mora, maduixa, nabiu, gerd…) i les fruites tropicals (pinya, magrana, mango, kiwi, papaia…), però podem fer servir tota mena de fruites: poma, pera, síndria, meló, raïm, etc.
Els amants dels cítrics o els que volen més sensació de frescor a la beguda poden ratllar una mica de les closques de la llimona, la taronja o la llima i afegir les ratlladures a l’aigua perquè es macerin.

Els vegetals i verdures s’utilitzen força per fer aigües amb sabor. Els més habituals són el cogombre, el fonoll, l’api i la pastanaga. Tot i així, hi ha qui també s’atreveix amb el pebrot, el carbassó i, fins i tot, la remolatxa.

Les herbes aromàtiques donen un punt molt agradable d’aroma i sabor. Les més utilitzades són la menta, la sàlvia, l’alfàbrega, el romaní, el coriandre, la farigola, la melissa, el julivert, l’anet i l’estragó. És important deixar-les macerar-se per aconseguir una concentració de sabor adequada. Com més temps estigui l’aigua a la nevera, més gust tindrà. El més recomanable es preparar la beguda a la nit. Deixa-la durant unes 12 h de maceració a la nevera perquè estigui perfecta per beure al matí. Si volem gel, l’afegirem poc abans de servir.

Quant a les espècies que podem fer servir, les més comunes són el gingebre, la canyella, el pebre rosa, l’anís estrellat, el xili i el clau d’espècia. Les beines de vainilla s’utilitzen molt per perfumar. Si fem servir gingebre haurem d’usar dues cullerades màxim i ratllar abans.

Recorda que es tracta d’infusions, no de sucs o batuts, per tant les quantitats dels ingredients que utilitzis han de ser reduïdes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari