Publicat el 19/06/2017

El Consell de Ministres va aprovar fa pocs dies un reial decret i un avantprojecte de llei per culminar la transposició de la Directiva europea sobre productes del tabac i productes relacionats que farà obligatori que les cigarretes electròniques i els seus líquids de recàrrega portin advertències sanitàries en els seus envasos.

Segons va explicar el Ministre d’Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, L’objectiu principal és aconseguir la protecció de la salut dels fumadors i, indirectament, també la dels fumadors passius.

Aquesta nova normativa equipara les cigarretes electròniques als productes del tabac, atès que regula la seva composició, etiquetatge i requisits de seguretat, prioritzant la protecció als menors.

La transposició arriba amb un any de retard, ja que el 20 de maig de 2016 va finalitzar el termini que va donar la Unió Europea als seus estats membres per incorporar-la als seus ordenaments jurídics.

Tal com ha continuat explicant Méndez de Vigo, en el cas de les cigarretes electròniques les advertències sanitàries hauran d’ocupar un 30 % de la cara exterior de l’envàs què, a més, haurà de portar seguretat a prova de nens.

Es permetrà que els líquids continguin, com a màxim, 20 mg/ml de nicotina; els cartutxos d’un sol ús o els dipòsits recarregables poden ser, com a màxim, de 2 ml, i els envasos de líquid per a la recàrrega no podran contenir un volum superior a 10 ml.

En la resta de casos, les advertències que combinen textos i imatges en les cares anterior i posterior de les caixes han d’ocupar el 65% per a les cigarretes i bosses de picades, i textos en els laterals que ocupin una superfície del 50%. A més, han d’incloure informació sobre l’abandonament del tabaquisme.

La norma estableix també un sistema de vigilància d’efectes adversos. En cas de notificació de risc per a la salut justificada en almenys tres estats membres, la Comissió Europea podria prohibir el producte a la resta. A més, imposa limitacions a la venda, com la prohibició de la venda a distància transfronterera, i prohibeix els paquets de tabac de menys de 20 cigarrets i les bosses de picada de mida petita. També queden prohibits els productes del tabac amb aromes característiques, vitamines, cafeïna, taurina i altres additius associats amb energia i vitalitat, així com colorants, additius que facilitin la ingesta o la inhalació de nicotina i additius que tinguin propietats tòxiques, carcinogenètiques o mutagèniques.

Pel que fa a les herbes per fumar, les advertències sanitàries han d’anar en l’etiquetatge, que també haurà d’ocupar un 30% de la cara exterior de l’envàs, alertant dels efectes nocius sobre la salut.

Redacció La Clau

Deixa un comentari