Publicat el 23/10/2020

Tot i tractar-se d’espècies diferents i de tenir caràcters molt particulars, és possible que gossos i gats visquin en harmonia. Entendre les seves diferències i conèixer les seves particularitats és bàsic per a una bona convivència que et permetrà gaudir dels animals.

Coneix cada espècie
Cal que sàpigues com funciona el comportament natural de gats i gossos per poder establir el desenvolupament de la seva relació. Encara que cada animal té les seves pròpies característiques, en línies generals els gats solen ser més independents, mentre que els gossos són més sociables. Els cans organitzen la seva societat en bandades mitjançant una jerarquia pròpia que ells mateixos marquen. Per contra, els gats són animals solitaris que defensen el seu territori. D’això podem deduir que el gos entén que hi ha una jerarquia, fet que facilita el seu ensinistrament, mentre que el gat no tant. També és important saber que tenen diferents necessitats: el gos ha de sortir a passejar i el seu ritme de vida és diürn; en canvi el gat té períodes d’activitat i descans que es van alternant al llarg del dia i la nit.

Presenta’ls. La bona convivència és més fàcil si gos i gat es coneixen des de cadells. Si no és així, el teu paper consistirà a preparar el camí. Has d’intentar evitar la sobreexcitació perquè tots dos es mostrin tranquils. Abans de deixar que interactuïn, treu el teu gos a fer una passejada perquè descarregui energia i estigui més relaxat i receptiu. Prepara també el gat tallant-li les ungles per evitar que es facin mal. És molt important que no forcis cap dels dos a acostar-se. El gat ha d’estar deixat anar amb llocs per amagar-se, com prestatgeries, mentre que el gos haurà d’anar lligat. La presentació ha de ser en un lloc neutre, en el qual l’animal que ja conviu amb nosaltres no passi molt de temps. Si el comportament és correcte i els animals es mostren tranquils, deixaràs que interactuïn. Si per contra es mostren esquerps, no et preocupis, és molt habitual. Si són territorials o tenen molt desenvolupat l’instint de caça, la convivència pot complicar-se. En aquest cas, només et caldrà dedicar més temps i paciència perquè s’adaptin. Encara que no creïn un vincle fort, aconseguir que es tolerin és suficient perquè convisquin.

Fomenta actituds positives. En el moment en què vegis que tots dos es mostren tranquils amb l’olor de l’altre, ha arribat el moment d’iniciar la convivència. De moment, però, de lluny. Les primeres trobades s’han de seguir fent amb precaució. Ofereix-los premis i carícies quan tant un com l’altre estiguin a prop teu. D’aquesta manera, veuran que acostar-se és positiu i beneficiós. Animar els dos animals a aprendre trucs i ordres, així com premiar-los sempre que es portin correctament, és fonamental.

Un espai per a cadascú. Evita que els animals hagin de competir pel llit, el menjar o l’aigua. Posa els abeuradors i menjadores del gat en llocs alts on el gos no hi pugui accedir, i no deixis que el felí s’acosti al gos mentre aquest menja. Procura col·locar la safata amb sorra del gat en un lloc tranquil on tingui privacitat per fer les seves necessitats. I no oblidis oferir-li espais alts i amagatalls perquè se senti segur.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari