Publicat el 05/08/2015

DJ

Com comença la seva vocació de ser DJ?
Doncs de ben petit no parava d’escoltar tota classe de música. Des de les cintes clàssiques de casset dels meus pares fins a la ràdio i les últimes novetats.
Va ser amb 10 anys quan vaig començar a fer solfeig i més tard classes de guitarra.
A l’edat de 12 anys em feia els meus propis ‘megamixos’ gravant de la ràdio i tallant i enganxant cassets amb cinta adhesiva, com era propi de l’era analògica.
La cosa era una mica rudimentària i sense qualitat, però aconseguia fer uns ‘megamixos’ prou interessants.
Als 14 anys vaig aconseguir estalviar per comprar-me els meus primers plats i una taula mescladora.

Què espera el públic d’un DJ en directe?
Doncs antigament la figura del DJ era pràcticament decorativa. Algú que amenitzava les festes posant música.
Però actualment la gent espera veure un bon xou, que connectis musicalment escollint una bona selecció musical i demostris la teva destresa als plats.
També esperen que interactuïs amb ells, ja sigui a través del micròfon o amb gestos que tothom vegi.
Quin contacte manté amb els DJ d’altres llocs del món?
Avui en dia es molt fàcil mantenir contacte amb DJ d’altres països. Només amb l’exposició que s’acostuma a tenir a les xarxes ja hi ha molts col·legues que s’interessen per la teva feina, cosa que moltes vegades dóna lloc a col·laboracions internacionals.

La música és ara mateix la més internacional de les arts?
No sabria dir-te si és la «més» internacional de les arts. Penso que la música sempre ha estat d’abast internacional. Potser ara, en existir Internet i les xarxes, fa que tingui més presència, però crec que no es només amb la música; crec que això passa també amb gairebé totes les arts, com el cinema, la pintura, l’escultura, etc…

Com afavoreixen les noves tecnologies (Internet, xarxes socials) el treball del DJ?
En el tema de les tecnologies hi ha diferents àmbits.
Per una banda les xarxes socials ajuden a tenir molta més presència. Arribes a molta més gent, i de cara a la promoció dels teus nous treballs o properes actuacions és una molt bona eina de màrqueting.
També afavoreix un contacte més directe amb els teus fans i altres DJ i productors del món.
També haig de dir que Internet, o més ben dit el mal ús d’Internet, ha afavorit que la gent deixi de comprar música i opti per descarregar-la il·legalment, causant així molt mal a tot el que està relacionat amb la indústria.
Com a tecnologia també entendrem tota una sèrie d’aparells i programari que faciliten la manipulació del so, donant peu a que es puguin fer molts més efectes quan estàs tocant.
Això crec que és una arma de doble tall, perquè abans si volies aprendre a punxar t’havies d’estar hores i hores davant de dos plats i un mesclador.
Actualment, amb un portàtil i el software adequat només cal que premis un boto i la feina de destresa i gust musical te la fa la màquina.
Per una part esta bé, perquè tothom pot ser discjòquei, però per una altra part fa que avui dia la qualitat i la destresa que calia tenir per poder punxar no siguin tan necessàries.
Deixa’m fer-te un apunt. Abans un DJ només havia de saber de música i mesclar cançons. Avui en dia hi ha un nou concepte: ‘smart DJ’, és a dir, un DJ que si vol estar al dia ha de tenir nocions de música, de disseny, de ‘social manager’, etc.

Com es prepara un DJ?
La preparació d’un DJ bàsicament consisteix a buscar i seleccionar els talls que faràs servir a les teves sessions i a provar combinacions i mescles que després faràs en directe.
El format del videoclip té més futur que mai?
Doncs sí. Pensa que la gent, per escoltar la música que li agrada, es dirigeix cada cop més a pàgines de vídeos com YouTube.
Entra molt més bé quelcom visual que no només la música.
També hi ha DJ que punxen videoclips directament, en comptes de només àudio, reproduint imatge i so alhora.
Però penso que aquest fenomen es dóna en tots els àmbits. Per exemple, una empresa farmacèutica segur que farà un vídeo promocional per vendre millor la seva imatge i el seu producte.
M’acomiado de tots vosaltres convidant-vos a veure el meu últim videoclip, que trobareu a YouTube cercant «Abel Almena – Sexy Lips».

Deixa un comentari