Publicat el 18/05/2022

8 pautes per ser més sostenibles a la cuina, com comprar verdures estacionals, reutilitzar les sobralles del menjar i reduir l’ús de plàstics.

 

La manera de cultivar o cuinar els aliments no tan sols és important per cuidar la nostra salut, sinó que també és fonamental a l’hora de protegir el planeta. Els experts asseguren que la cuina és una peça clau per a la sostenibilitat, ja que hi intervenen molts aspectes que impacten directament sobre el medi ambient: l’ús de l’aigua, la gestió dels residus, els hàbits de consum, etc.

Accions com comprar verdures estacionals, reutilitzar les sobralles del menjar i reduir l’ús de plàstics poden tenir un gran impacte positiu sobre nosaltres i el nostre entorn. És tan senzill com seguir aquestes pautes que donen els que en saben:

  • Compra els aliments que necessitis. Acumular-los pot fer que caduquin, fet que genera malbaratament alimentari i augmenta la sobreexplotació de recursos. Convé, doncs, fer compres responsables, parar atenció a les dates de venciment i triar productes de llarga durada.
  • Utilitza l’aigua justa per rentar i cuinar. Reduir el consum d’aigua és un aspecte important per ser més sostenibles a la cuina. Per rentar fruites i verdures podem fer servir un recipient gran i submergir-les una estona en aigua. Si no hi posem productes químics, aquesta aigua pot servir per regar les plantes.
  • Cuina la quantitat d’aliments que consumeixis i aprofita les sobralles. Planificar un menú setmanal ajuda a administrar les compres en funció dels àpats establerts. Si, tot i així, queden restes de menjar, abans de llençar-les mira si es poden utilitzar per fer sopes, liquats, farcits, melmelades o amanides.
  • Prepara receptes ecològiques. És molt recomanable reduir el consum de carns vermelles a causa de la contaminació generada pel bestiar boví. D’altra banda, també es poden fomentar les compres en mercats a granel i la ingestió de verdures crues per aprofitar millor alguns nutrients i no utilitzar energia de cocció.
  • Evita el plàstic. La producció exagerada d’aquest material està causant danys importants al medi ambient. Per aturar-ho, utilitza bosses de roba per a les compres, prioritza els envasos de vidre i guarda o embolica els aliments en contenidors que no siguin de plàstic.
  • Procura fer la compra en mercats de proximitat. Per evitar la contaminació per transport i embalatge és important consumir els aliments quan són de temporada, en especial fruites i verdures, i optar pels que són de procedència més propera, treballats per productors locals.
  • Aposta per electrodomèstics de qualitat. Tingues només els electrodomèstics que necessitis i que facis servir freqüentment. Quan els hagis de comprar, revisa’n el consum i fixa’t que tinguin el segell d’eficiència energètica.
  • Neteja amb productes ecològics. Són menys perjudicials per al medi ambient i molt més sostenibles.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari