Publicat el 15/12/2018

Als obradors maresmencs es produeixen una gran varietat de dolços que els mestres artesans elaboren amb ingredients naturals, artesanalment i de manera tradicional. De les moltes delícies que poden trobar-se als forns, fleques i pastisseries de la comarca en destaquem vuit:

Coca de Llavaneres. Tot un símbol del municipi de Sant Andreu de Llavaneres des de mitjans del segle XX. Es tracta d’una coca dolça feta de pasta de full i massapà, farcida de crema i recoberta de pinyons i sucre. Inicialment estava vinculada a la revetlla de Sant Joan, però actualment es pot trobar tot l’any.

Galetes marineres o ‘de barco’. Van començar a fabricar-se al segle XIX per als viatges a Amèrica, durant l’època del comerç amb aquest continent. Es feien amb aigua, farina, llevat i comí i tenien forma quadrada o rodona. Es guardaven en capses de llauna estanyada i es col·locaven a dins de bocois de fusta. Actualment només es produeixen al Masnou.

Vitralls dolços de Canet de Mar. Elaborats a base de massa de pasta de te amb gelatina de colors per evocar els emblemàtics vitralls modernistes del municipi. Tot un homenatge al canetenc més il·lustre: Lluís Domènech i Montaner.

Estrelles de la Riera. Dolç creat arran de la sèrie televisiva La Riera. Van passar de la ficció a la realitat amb la recepta que el gremi de pastisseria de Barcelona va subministrar als establiments agremiats per poder-lo elaborar i comercialitzar. Estan fets a base de pa de pessic de xocolata amb cobertura de xocolata negra, de cacau en pols o de coco ratllat.

Galetes laietanes. Són uns carquinyolis líquids amb una textura molt cruixent que guarda al seu interior una avellana o una ametlla. A l’embolcall de la galeta es representa la imatge de Laia l’arquera, evocant el passat laietà de la comarca.

Boixets de xocolata. Dolç a base de cacau i sucre en forma de punta de coixí que homenatja una tradició molt arrelada a diversos pobles del Maresme, entre els quals Arenys de Munt. Hi ha tres classes de boixets: els de xocolata blanca, els de xocolata amb llet i els de xocolata negra.

Masnovina. Es tracta d’un pa de pessic amb la base enrotllada amb crema catalana i un bany de licor de conyac. Per sobre, s’hi afegeix crema catalana cremada i un toc final de gelatina de poma. S’elaboren al Masnou des de mitjan els anys 60.

Coquetes d’Arenys. Es fan amb pasta de full arrebossada de sucre caramel·litzat al forn. Són de forma ovalada i allargada, molt cruixent, i es recomana consumir-les acompanyant una crema catalana, confitures, mató amb mel o gelat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari