7 dolços que no poden faltar aquestes festes
Publicat el 02/12/2021
7 dolços que no poden faltar aquestes festes. Si alguna cosa té Nadal que el fa molt especial i característic, són les postres. Hi ha una enorme varietat de dolços típics que a aquestes alçades de l’any ja omplen els nostres rebosts. Entre tots ells, hi ha uns quants que s’han convertit en imprescindibles de tots els àpats.
- Neules Són molt típiques del Nadal a Catalunya. S’elaboren amb una massa líquida de farina, sucre, clara d’ou, raspadura de llimona, essència de vainilla i mantega que es fa al forn i s’enrotlla formant canonets. Durant les festes es mengen soles o bé sucades en una copa de cava.
- Torrons No poden faltar a cap àpat i n’hi ha per a tots els gustos. Els més clàssics són els de Xixona i Alacant que, fins i tot, tenen denominació d’origen. Expliquen els entesos que fa més de cinc segles que aquests torrons s’elaboren a Xixona segons receptes ancestrals.
- Mantecados i polvorons Formen part d’una tradició dolça de la qual ja apareixen referències a mitjans del segle XVI. Estan inscrits al registre d’Indicacions Geogràfiques Protegides i s’elaboren a partir d’una massa de farina de blat, mantega de porc, sucre de llustre, ametlla, canyella i aromes naturals.
- Guirlache El crocant és un tipus de torró d’origen àrab i medieval, típic d’Aragó, fet d’ametlla, mel i sucre amb anissos.
- Massapà Les ametlles, el sucre i l’ou són la base d’aquestes postres, de les quals hi ha constància escrita des del segle XVI.
- Panettone Aquest dolç típic d’Itàlia s’ha fet internacional. És un tipus de pa dolç amb massa de brioix que pot portar fruits secs, llavors de xocolata o fruites confitades al seu interior.
- Tortell de Reis És un dels dolços més emblemàtics del Nadal i es consumeix principalment el dia de Reis. Diuen que el seu origen es remunta a l’antiga Roma i que estava relacionat amb les festes saturnals, que se celebraven amb unes coques rodones on amagaven una fava seca.
Redacció La Clau