7 consells per protegir els nostres ulls de mòbils i tauletes | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 27/12/2019

Ens passem el dia mirant la pantalla del mòbil i també la de la tauleta o el portàtil. Aquest hàbit perjudica la nostra vista més del que creiem, ja que l’exposició continuada a la llum provoca irritació, sequedat ocular i fins i tot pot afectar la capacitat de visió.

Un estudi va demostrar no fa gaire els danys irreversibles que la llum de les pantalles digitals pot provocar en els ulls. Les pantalles LED dels dispositius digitals com telèfons intel·ligents, tauletes, ordinadors i videoconsoles emeten llum amb una elevada proporció de longitud d’ona curta, és a dir, una radiació visible que es caracteritza per ser molt energètica i que pot produir danys en els ulls i en altres estructures de l’organisme. Per això, els oftalmòlegs donen una sèrie de consells que poden ser de gran ajuda:

1 · Mantingues la distància correcta. Intenta mantenir la pantalla a la distància del braç, sempre per sobre dels 40 cm de distància. Col·loca la pantalla de manera que la teva mirada sigui lleugerament cap avall. D’aquesta manera estaràs cuidant no només els teus ulls, sinó també la postura de tot el cos.

2 · Redueix la brillantor. Llegir a la pantalla pot reduir la freqüència del parpelleig i generar sequedat ocular, que se suma a la fatiga ocular que produeix l’exposició perllongada a aquests dispositius. Per evitar-ho hem de fer servir un filtre de pantalla més mat i ajustar la brillantor fins que sigui còmoda i no ens enlluerni. El nivell idoni estaria entre un 30 i un 50% de la intensitat màxima.

3 · Ajusta la il·luminació. Si una pantalla és molt més brillant que la llum circumdant, els ulls s’han d’esforçar més per veure. Ajusta la il·luminació de l’habitació i intenta augmentar el contrast en la pantalla per reduir la fatiga visual.

4 · Dona un respir als ulls. No oblidis parpellejar i pren-te un descans cada 20 minuts, observant un objecte a 6 metres de distància durant 20 segons. Mirar en la distància permet que els teus ulls es relaxin.

5 · Mantingues els ulls humits. Si vols, pots utilitzar llàgrimes artificials que t’ajudaran a lubricar els ulls. Vigila a l’hivern amb la calefacció i a l’estiu amb l’aire condicionat, ja que poden assecar encara més els ulls.

6 · Posició horitzontal. Està demostrat que si fem servir el terminal en horitzontal la nostra vista patirà menys, ja que l’enfocament té més continuïtat en no afrontar tants salts de línia.

7 · Tria la font. Un dels avantatges dels dispositius electrònics és que ens permeten ajustar la mida de la font del text a les necessitats de cada lector. Per trobar la mesura que més de s’adapta a la teva visió, situa el terminal a 30 centímetres dels teus ulls i amplia la mida de les lletres fins que la lectura et resulti còmoda.

Redacció La Clau

Deixa un comentari