Publicat el 11/11/2021

Identificar un soroll estrany en el cotxe és molt important, ja que si el portem de seguida al taller, en la majoria de casos evitarem una avaria més greu i costosa.

 

Per poder detectar-los és important conèixer quins són els sons habituals i, sobretot, prestar-hi atenció en diferents circumstàncies.
Aquests són, segons els experts, els cinc sorolls més comuns en els vehicles que no hem de passar mai per alt:

  • A l’hora de frenar. Un so agut quan frenem, com un grinyol, que en deixar anar el pedal desapareix o sona de manera intermitent, indica que ha arribat l’hora de substituir les pastilles de fre. Si sona com un metall que frega amb un altre, és més urgent encara que actuem, perquè es tracta de la fricció entre el disc i la part metàl·lica de les pastilles, i això pot danyar la mecànica del vehicle.
  • En el motor. Si sentim uns cops al motor que abans no feia, el millor és apagar-lo i demanar una grua que porti el cotxe al taller. Potser només sigui alguna peça que s’ha deixat anar, però en moltes ocasions del que es tracta és d’una biela que s’ha afluixat i colpeja contra el cigonyal. Si seguíssim conduint, el motor es podria fer malbé i l’hauríem de canviar.
  • En el volant. Si fa una mena de grunyit, pot ser degut a la manca de líquid en la direcció. S’ha de reomplir el líquid perdut per evitar trencar la peça de la direcció. En canvi, un ‘clac, clac’ quan girem el volant cap a un costat i avancem pot indicar que la corretja s’ha malmès i convé canviar-la de seguida.
  • El ralentí sona irregular. Si quan el motor està en marxa el soroll que produeix al ralentí és diferent de l’habitual, pot ser degut a fallades en el filtre d’aire. En aquest cas, haurem de fer el canvi de filtre i, a més, canviar el gasoil.
  • A l’hora d’accelerar. Un so agut quan es pressiona l’accelerador sol tenir el seu origen en la corretja de distribució. Si només està malament col·locada, desgastada o li falta tensió, pot corregir-se. Però també podria tractar-se del desgast de les peces per on passa la corretja i, en aquest cas, sí que requerirà l’ajuda d’un professional.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari