Publicat el 09/09/2021

L’estrès són una sèrie d’alteracions que pateixen els éssers vius en un estat de cansament mental o físic. Els experts en peixos alerten que aquesta reacció pot provocar patologies greus en aquests animals i fins i tot la mort sense que ni ens n’adonem. I és que detectar que un peix està estressat no és fàcil, perquè els canvis en el seu comportament no són tan evidents com en un altre animal. Per això, és important conèixer quines són les situacions que, segons els especialistes, els poden generar estrès:

  • Condicions de l’aigua. Cada peix necessita uns determinats paràmetres químics en l’aigua en funció de la seva espècie. Per evitar que s’estressi, convé fer controls periòdics del paràmetre aquós químic de la peixera.
  • Il·luminació de l’aquari. Tant l’excés com el defecte de llum pot produir alteracions en els peixos. Cal assegurar-se, doncs, que sigui l’adequada.
  • Mida de la peixera. Hi ha peixos que es troben a gust en un aquari petit, mentre que d’altres necessiten espai per sentir-s’hi bé. És important tenir-ho en compte, perquè si la peixera no compleix amb els seus requisits, els podria ocasionar grans nivells d’estrès.
  • Compatibilitat entre espècies. El món aquàtic té jerarquies i no totes les espècies tenen les característiques apropiades per conviure en la mateixa peixera. Cal conèixer els hàbits i comportaments de cada raça per saber si poden congeniar o no.
  • Alimentació. Un peix ben alimentat té més possibilitats de sobreviure que un que no ho estigui, per això és vital saber què els donem de menjar, quina quantitat i quan.
    Per poder detectar l’estrès dels nostres peixos als primers símptomes i posar-hi remei, és important que vigilem la seva respiració, els colors de les escates i si mengen. En cas que detectem alguna alteració, ens adreçarem sempre a un professional especialitzat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari