Publicat el 19/11/2021

Fa uns quants anys, els científics van descobrir que en cinc llocs del planeta els seus habitants superaven en dècades l’expectativa de vida de la resta de món, i els índexs de malalties coronàries, de càncer i de demència senil eren inferiors. Se les va anomenar «zones blaves» perquè els primers investigadors que van descobrir una població d’aquest tipus, a Sardenya, van marcar l’àrea amb tinta blava.

 

Investigacions posteriors van aconseguir identificar quatre indrets més amb altes taxes de longevitat que també es van denominar zones blaves: Okinawa al Japó, Icària a Grècia, Loma Linda a Califòrnia i la península de Nicoya a Costa Rica.
Els científics han observat que els habitants de les zones blaves mantenen certes estratègies en comú:

Dieta. Segueixen una dieta similar a la mediterrània. Prioritzen els vegetals i mengen carn, peix i lactis de manera moderada. També donen prioritat als aliments de la terra i de temporada i eviten l’alcohol. Mengen prou per sentir-se bé, però sense acabar d’omplir-se.

Activitat. Encara que no són grans esportistes, tampoc són sedentaris. El seu exercici consisteix a mantenir-se actiu amb les tasques quotidianes com treballar al camp o al jardí, tenir cura dels nens i fer llargues caminades i rutes amb bicicleta. Passen poques hores asseguts i fan servir molt poc els dispositius digitals.

Vida en comunitat. Comparteixen temps de qualitat amb altres persones. Mantenen un seguit de bones pràctiques com tenir cura dels seus amics i de les seves relacions. També s’impliquen en els objectius de la comunitat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari