Publicat el 11/12/2013

INTERPRETACIÓ
Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano,Paul Giamatti, Lupita Nyong’o,Sarah Paulson, Brad Pitt
DIRECCIÓ Steve McQueen
DURADA 113 min
GÈNERE Drama / Esclavitud / Biografia

Finalment arriba a les nostres pantalles el títol que marca el punt culminant d’aquesta sèrie de títols sobre l’esclavitud negra iniciada l’any passat amb la gens menyspreable Lincoln, pel·lícula que fou seguida per l’aclamada Django Desencadenado i la molt recent El mayordomo, aquesta última dirigida per un director afroamericà. Al marge de la qualitat de les pel·lícules esmentades, el fet és que cap d’aquestes ens oferí una reproducció fidel del món de l’esclavitud; algunes perquè van tractar el tema només indirectament (Lincoln) i d’altres perquè es van deixar-se seduir pel potencial maenstream i/o comercial del producte abans que per la proximitat als esdeveniments (Django Desencadenado, El mayordomo). El fet és que aquest divendres arriba als cinemes d’Espanya la pel·lícula que fins a la data millor ha aconseguit alternar producte comercial amb testimoni històric, 12 años de esclavitud.

Steve McQueen és un director que destaca per la seva personalitat, per la manera com la seva direcció es preocupa bàsicament pels detalls quotidians i els arriba a emfatitzar més que la percepció del dia a dia; desenvolupant la psicologia dels seus personatges mostrant les conseqüències que té en ells no la quotidianitat sinó certes situacions puntuals que marquen el seu tarannà. En la seva nova pel·lícula, aquest tipus de direcció esdevé l’eina ideal per transmetre al públic les sensacions que viuen els protagonistes quan experimenten les injustícies d’una llei discriminatòria; una eina que serveix per captar l’essència d’una època històrica que fins avui ningú havia aconseguit plasmar a la pantalla com ara ho fa el director de Shame.

Estem, per tant, davant de la pel·lícula que fins avui millor ha aconseguit connectar amb les sensacions (probablement) viscudes per totes les persones sotmeses a la llei de l’esclavitud, una pel·lícula que testifica de manera tan seriosa com imparcial un període històric tan denunciable com el nazisme o l’actual lluita palestina. Una experiència inoblidable tan altament recomanable per a cinèfils com per a historiadors; una pel·lícula tan impactant que bé es podria comparar amb els grans clàssics del cinema La llista de Schindler o la més recent El pianista. I és que 12 años de esclavitud compagina a la perfecció entreteniment amb denúncia, autoria amb comercialitat. En definitiva, una aventura apta per a tots els públics que apunta a ser la preferida dels Oscars 2014.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

 

On veure la pel·lícula

Deixa un comentari