Publicat el 20/09/2017

La Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA) desmunta les falses creences sobre com tenir cura de la nostra boca a través de la seva campanya ‘Cuida les teves genives’

L’ideari popular és ple de mites que fan que descuidem la nostra salut bucodental i que tinguem més risc de contraure malalties. Com explica la SEPA, «habitualment, es té la impressió que les malalties de les genives o ‘periodontals’ no són especialment freqüents ni importants. No obstant això, al nostre país afecten actualment 8 de cada 10 adults de més de 35 anys, i estudis publicats recentment confirmen que la periodontitis avançada és la sisena malaltia més prevalent del planeta, afectant un 11,2 % de la població mundial. A això se suma que aquestes malalties també influeixen molt negativament en la salut general».

Amb l’objectiu de desmuntar els mites més freqüents sobre salut bucodental, la SEPA ha llençat la campanya ‘Cuida les teves genives’ que a més ofereix consells pràctics per tenir millor cura de les nostres genives.

Mites i llegendes

1. És normal que sagnin les genives. El sagnat és un signe d’alarma en qualsevol lloc del cos, i les genives no en són una excepció. Com alerta la SEPA, «el sagnat de les genives és un signe d’inflamació i de malaltia».

2. Si no fa mal, no és important. La periodontitis, o malaltia de les genives, en els estadis inicials pot no presentar símptomes com el dolor. Però això no implica que les genives estiguin sanes. S’ha d’anar alerta, ja que la periodontitis s’associa a malalties cardiovasculars, la diabetis o el càncer.

3. Els fumadors estan protegits davant la malaltia periodontal. El sagnat de les genives és poc freqüent en els fumadors, però això no vol dir que fumar protegeixi de la periodontitis. De fet, els fumadors tenen un risc tres vegades més alt de patir la malaltia i que aquesta progressi més ràpidament.

4. El mal alè o halitosi es deu a problemes digestius. Aquesta mala olor s’origina fins a un 85-90 % de les vegades en la cavitat oral. Les deficiències en la higiene bucal, la presència de malaltia periodontal, l’acumulació de bacteris i la putrefacció de restes de menjar són, entre d’altres, factors de risc per al desenvolupament de l’halitosi.

5. Les neteges periòdiques de boca substitueixen el tractament periodontal. Les neteges periòdiques no substitueixen el tractament periodontal perquè aquest no és només una neteja de boca; es tracta d’una actuació mèdica individualitzada segons la situació de cada pacient.

6. Mastegar un xiclet pot substituir la higiene bucal. Aquesta acció contribueix a l’eliminació de la placa i duplica el flux de saliva, però aquests beneficis no substitueixen altres accions de la higiene bucal diària.

7. Els tractaments de manteniment em desgasten les dents. L’esmalt dental és la part més dura i resistent de l’organisme, per la qual cosa els tractaments de manteniment no desgasten la dent. Com recorda la SEPA, «els manteniments periodontals són indispensables per al pacient amb periodontitis, ja que cal eliminar periòdicament els dipòsits de placa bacteriana i càlcul amb regularitat per així evitar la recaiguda i progressió de la malaltia. És una etapa fonamental del tractament i l’única manera d’aconseguir el control de la malaltia periodontal a llarg termini. Aquest tractament continuat no té repercussió, ni produeix desgast de la dent ».

8. Com més escuma fa la pasta de dents, més neta. L’efectivitat de la higiene bucal depèn, segons la SEPA, de «la durada del raspallat i el mètode emprat». Els raspalls durs són més efectius a l’hora d’eliminar la placa bacteriana i les taques a les dents, però poden produir desgast en l’esmalt i retracció en les genives, així com un raspallat massa brusc.

9. El col·lutori, com més ‘pica’, més cura. Molts creuen que una esbandida bucal forta o amb molt d’alcohol és millor per a la salut de les genives. Però això no sempre és eficaç, i en alguns casos pot produir sequedat dels teixits orals. Tanmateix, l’ús addicional d’aquests productes reforça la higiene oral.

10. El tractament periodontal no serveix per evitar la pèrdua de dents. La periodontitis provoca la destrucció de la massa òssia que sustenta les peces dentals i, per tant, la pèrdua de les dents. El seu tractament aconsegueix mantenir-les o recuperar part de l’os perdut amb tècniques regeneratives específiques.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari