Publicat el 10/06/2021

El Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró commemora 75 anys d’existència amb una exposició a l’Ateneu de la Fundació Iluro

L’Exposició mostra, per primera vegada, la seva gran col•lecció de cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX. Els cartells de la Festa Major des del 1894 fins al 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat.
A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, junt amb els del Foment Mataroní (1975-1978) i els de Publicitat Fermalli (des del 1939 fins a l’actualitat), que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució.

Els diferents espais en què es divideix l’exposició exploren la relació entre art i festa en èpoques successives de la nostra història. Dels exemplars vuitcentistes als de la diversitat contemporània, passant pels cartells de la República, l’únic cartell de la Guerra Civil, els de la postguerra o els de la modernitat més innovadora, la mostra convida a resseguir la mirada d’artistes i grafistes sobre la celebració festiva, i la petjada poderosa que al llarg del temps hi deixen impresa els cartells i els programes amb el seu llenguatge i la seva plasticitat.
El Museu Arxiu de Santa Maria, que des de fa tres quarts de segle conserva, estudia i divulga el ric patrimoni documental i artístic tant de la parròquia com del conjunt de la ciutat, exposa una de les seves col·leccions més importants, i convida, enmig la incertesa dels temps actuals, a gaudir dels records i les emocions que de sempre susciten l’Art i la Festa.

Lloc: Ateneu de la Fundació Iluro. La Riera 92. Mataró
Dies: del 18 de juny al 29 d’agost de 2021
Horaris:
– De dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 h
– Diumenge i festius d’11.30 a 13.30 i de 18.30 a 20.30 h
– Dilluns tancat (laborables i festius)

Amb el suport de la Fundació Iluro i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Cabré Junqueras, Folgarona, MataróAudiovisual, Publicitat Fermalli, Ferreteria Colomer, Fustes Pram, Finques Pous, Copy-Rap, Avet-Set i Calçats Boixet

 

 

Deixa un comentari