Publicat el 22/11/2021

Una fita solidària anual que és fonamental per donar resposta a la necessitat social d’aliments a Catalunya

El Gran Recapte és una campanya clau per als Bancs dels Aliments, perquè amb els gairebé 5 milions d’aliments aconseguits a Catalunya, es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.

La 13a edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà del 19 al 27 de novembre als establiments, i de l’11 de novembre a l’11 de desembre per al Gran Recapte on line.

L’any 2020 els Bancs dels Aliments ja van modificar el format de la campanya degut a la irrupció de la COVID, substituint la recollida massiva d’aliments per una campanya virtual de donacions monetàries. Les donacions monetàries es podran fer a la caixa dels supermercats, les parades dels mercats i els establiments de petit comerç.

Tot i el canvi de format, el voluntariat continua sent clau i tornarà a estar present als punts de recollida malgrat suprimir la donació física d’aliments. El voluntariat informarà a la ciutadania del nou format del Gran recapte i el convidarà a participar.

Amb la suma de les donacions els Bancs dels Aliments adquiriran els productes en funció de les necessitats en els diferents períodes de l’any, i, a més, aquestes donacions monetàries permeten adquirir productes frescos i refrigerats d’alt valor proteic. Una altra avantatge que permet aquest nou model és l’entrega de targetes monetàries als beneficiaris, així les persones ateses poden triar als establiments els productes d’alimentació que més els calen.

L’Emergència social POST COVID
Des de la irrupció del COVID, els Bancs dels Aliments han hagut d’afrontar un augment exponencial de la demanda d’aliments.
El nombre de persones receptores ha passat de 195 mil al gener de 2020 a les 250 mil actuals, el que suposa un increment del 30%.

L’escenari de post pandèmia és un escenari d’incertesa en què la ralentització de l’activitat econòmica, comporta que moltes persones tinguin dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques.
Tot i aquesta situació, els Bancs dels Aliments han fet un gran esforç per equiparar els quilos distribuïts a l’augment de la demanda. Al llarg de 2020 s’han distribuït prop de 30 milions de quilos d’aliments que han arribat a una mitjana de 250 mil persones mensuals, a través de 628 entitats receptores. El petit comerç fa gran el Gran Recapte

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya arriba a la seva 13a edició amb una novetat, la incorporació del petit comerç a la xarxa de punts de donació d’aliments.
En anteriors ocasions ja s’havien incorporat els mercats municipals i alguns petits comerços d’alimentació. La col·laboració es feia a través de l’adquisició d’uns vals de donació de 3€ que al final de la campanya, es bescanviaven per productes a les parades o botigues i els aliments s’entregaven a entitats socials properes.

Per aquesta edició de 2021, s’ha anat un pas més enllà i des dels Banc dels Aliments de Catalunya s’ha creat una APP que permet digitalitzar tot el procés de donació.
Aquesta APP, desenvolupada amb l’assessorament de KPMG i la start up OARO permet de manera molt senzilla i en només 3 clicks fer una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga. Mitjançant la tecnologia blockchain, les donacions queden registrades i es vinculen a una entitats social de la mateixa localitat o barri, per tal que adquireixi els productes d’alimentació que més necessiti amb el saldo disponible a cada establiment.

Des del Banc dels Aliments s’espera donar un impuls a la campanya i també al teixit social i comercial dels barris. El comerç de proximitat ha estat fent costat al llarg de la pandèmia, tot i les vicissituds que han hagut de patir, fent costat i ajudant a les entitat socials i a les xarxes veïnals sorgides per a fer front a l’emergència social derivada de la COVID.
És per això que ara més que mai, el petit comerç ha de jugar un paper clau en el Gran Recapte!  Donacions

Redacció
Imatge i Font: Banc dels Aliments de Catalunya

 

 

Deixa un comentari