Arenys i la seva relació amb el mar | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 21/02/2012

Divendres al vespre es presenta a la Sala d´Actes de la Biblioteca el llibre SER O NO SER DE MAR. Arenys: Història, Patrimoni i Antropologia Marítima, que tracta sobre el port d’Arenys i el paper que ha desenvolupat en la relació entre la vila i el mar.
Aquest llibre és fruit d’una recerca finançada a través d’un projecte de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (2008-2010) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. La recerca ha estat coordinada per Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona.
El llibre tracta sobre el port d’Arenys i el paper que ha desenvolupat en la relació entre Arenys i el mar. El cas d’Arenys es pren en aquest llibre com una metàfora de la relació, sovint contradictòria, sempre complexa, que els catalans com a poble hem mantingut històricament amb el mar. Arenys com a vila ha nascut del mar. Arenys ha estat marinera, és pescadora i també prova de viure del turisme. Arenys també ha construït un port que amb els anys ha adquirit una importància pesquera que els seus promotors no van arribar a imaginar. Avui el port constitueix un element patrimonialitzat més en una societat, com l’arenyenca, que l’ha emprat com a connector entre el seu passat, present i futur, per renovar els seus vincles amb el mar.
L’acte serà presidit per l’Alcalde Estanis Fors i la presentació anirà a càrrec del Director de l’Arxiu Municipal Fidel Fita, Hug Palou. També hi intervindrà el Director de l’Institut Català de Patrimoni Cultural, doctor Gabriel Alcalde; el Director de Museu Marítim de Barcelona, doctor Roger Marcet; els autors del llibre i un representant de la Confraria de Pescadors Sant Elm d’Arenys de Mar.
L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i el Museu Marítim de Barcelona han coeditat el llibre SER O NO SER DE MAR. Arenys: Història, Patrimoni i Antropologia Marítima, dels autors Eliseu Carbonell, Miguel Doñate i Pablo Romero. Aquesta edició ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Museu Marítim, l’Ajuntament d’Arenys de Mar i la Confraria de Pescadors Sant Elm.

Deixa un comentari