Publicat el 22/10/2021

Les exposicions d’aquesta edició giren entorn de temes socials a través dels treballs de professionals de fotografia de primer nivell

Un any més, l’Associació Fotogràfica El Masnou (FEM) organitza, del 22 d’octubre al 23 de novembre, les Jornades de Fotografia del Masnou en col·laboració amb l’Ajuntament del Masnou, un esdeveniment que arriba a la tretzena edició amb una graella d’exposicions i activitats de primer nivell amb què l’entitat pretén, no només difondre els diferents àmbits de la fotografia al nostre municipi, sinó que també vol continuar oferint uns espais de cultura de qualitat a la població masnovina.
La temàtica principal de les exposicions de les jornades d’enguany serà apropar als visitants diferents temes socials a través de l’òptica de fotògrafs de primer nivell. Les mostres podran visitar de forma gratuïta del 22 d’octubre fins al 21 de novembre.

L’Espai Casinet acollirà les exposicions “Soledades mayores” i “Sar Zone”, totes dues del sociòleg i fotoperiodista especialitzat en processos migratoris Santi Palacios, i “Muxes”, de la fotoperiodista especialitzada en documental i retrat Núria Pérez Torres.

Amb “Sar Zone”, Palacios mostra com és la ruta migratòria del Mediterrani Central, que connecta el nord d’Àfrica amb les costes d’Itàlia i què és considerada la més mortífera del món. Pel que fa a “Soledades Mayores”, l’autor presenta un recorregut fotogràfic per les residències de gent gran de Catalunya durant l’estat d’alarma declarat a causa de la pandèmia, acompanyant els equips de l’ONG Open Arms.

Pérez, en canvi, ens presentarà els muxes, un col·lectiu considerat com un tercer gènere i que viu a l’istme de Tehuantepec, al sud de Mèxic, en ple cor de la cultura zapoteca. A través del seu treball mostra com els muxes estan integrats en la comunitat i desenvolupen funcions reconegudes tant en l’organització sociocultural com dins de la família.

D’altra banda, a la Sala Joan Comellas s’hi exposarà “Tres mirades d’Àfrica”, un treball dels socis de la FEM Dori Asensio, Eva Colomer i Alfred Roig que combina la visió de cadascun dels fotògrafs en relació amb el continent africà a través de les imatges.

Fotoperiodisme en majúscula a La Calàndria gràcies al I Premi Héctor Zampaglione
El 13 de novembre, al Cinema La Calàndria, s’hi celebrarà l’acte d’entrega de la primera edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, en el marc d’una jornada dedicada a aquesta disciplina periodística.
El guardó, que es va presentar el desembre del 2020, té com a objectiu principal donar suport, reconèixer i divulgar el fotoperiodisme i la fotografia documental i, alhora, retre homenatge al fotoperiodista i activista Héctor Zampaglione.

Zampaglione va néixer a Buenos Aires el 1942, però es va traslladar a Barcelona per raons polítiques, on va combinar la docència amb la seva tasca de reporter gràfic a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i el Sàhara Occidental. El seu treball com a fotoperiodista, professió a la qual es va dedicar al llarg de mig segle, va ser premiat amb diversos reconeixements. Zampaglione va residir al Masnou durant molts anys, on va fundar la FEM, l’Associació Fotogràfica del Masnou.

En aquesta primera edició s’han seleccionat deu treballs finalistes, d’entre un total de 67 candidatures.
Els fotògrafs i fotògrafes seleccionats defensaran els seus treballs davant del jurat i del públic que assisteixi a la jornada.
Després de la deliberació del jurat, la jornada tancarà a les 20 h amb l’entrega del I Premi Zampa, que està valorat en 3.000 euros.
A més, els treballs finalistes s’exposaran a la mateixa Fundació La Calàndria, on es podran visitar des del mateix dia 13 de novembre fins al 5 de desembre.

L’entrada a la jornada del dia 13 serà totalment lliure per a tothom qui vulgui assistir-hi.
Començarà a les 12 del migdia, amb una tertúlia fotogràfica moderada pel periodista Juan María Rodríguez que comptarà amb la participació dels fotoperiodistes Emilio Morenatti (premi Pulitzer 2021) i Santi Palacios (World Press Photo).
A tres quarts de quatre de la tarda, després d’una pausa per dinar, hi intervindran els i les fotoperiodistes finalistes per fer la defensa dels seus treballs.
Altres activitats de la XIII edició de les Jornades de Fotografia del Masnou
Pel que fa a les exposicions de l’Espai Casinet, s’hi farà una visita guiada el 6 de novembre a les 18.30 h.
També dissabte 6 de novembre, de 10.30 a 13 h, la fotoperiodista Núria Pérez Torres impartirà el taller “El retrat psicològic” al local del Ple de Fotos.

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament del Masnou

 

 

Deixa un comentari