Publicat el 21/09/2016

Els farmacèutics, antigament dits apotecaris, són els professionals de la salut que exerceixen la farmàcia i són uns grans coneixedors del medicament i de les seves propietats químiques i biològiques, així com dels efectes que pot tenir en el cos humà on actua.

Normalment, associem els farmacèutics a propietaris o treballadors d´una farmàcia on es dispensen medicaments, però també els podem trobar treballant en el camp de la recerca biomèdica, en la indústria cosmètica, en hospitals i en anàlisis clíniques i d´aigües, entre d´altres

Una de les tasques dels farmacèutics, tant abans com ara, és la preparació de medicaments a partir de les fórmules magistrals que es preparen a la mateixa farmàcia o als laboratoris farmacèutics i on l´aigua és un dels ingredients principals.

La majoria de medicaments, tant d´origen natural com els obtinguts per mitjà d´operacions químiques més o menys sofisticades, tenen en comú que són solubles en aigua. És per això que les medicines més antigues i simples són les infusions, els decuits i els destil·lats, en que la base és l´aigua calenta i només cal procedir a separar-ne la fracció no dissolta mitjançant el seu filtrat.

A la farmàcia, és el principi actiu més important, sobretot pels que són solubles, però per al seu ús, cal abans fer-ne un tractament que comença amb la presa de mostres per continuar amb l´anàlisi i el tractament de l´aigua.

És prou conegut que l´aigua pot actuar com a vehicle en la difusió d´epidèmies, sobretot en les que predominen els trastorns gastrointestinals. Però si l´aigua pot ser font de malalties també se la pot considerar com una font de salut; així ho varen entendre, fa més de tres mil anys, els nostres avantpassats que practicaven el termalisme als balnearis, escampats per tota la geografia, que fins ha donat nom a poblacions com “Caldes” o Aix les bains.

L´exposició compta amb la col·laboració de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i objectes de les col·leccions de la Fundació Concòrdia Farmacèutica, del Museu de la Farmàcia Catalana, del  Museu del Càntir d´Argentona, de Thermàlia- Museu de Caldes de Montbui i d´Acciona -Aigües del Prat de Llobregat.

Dates:  Del 23 de setembre al 23 d´octubre. Acte inaugural 23 de setembre a les 19 h
Horari: Dimarts a divendres de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h – Dissabtes d´11 h a 14 h i de 17 h a
20 h – Diumenges i festius d´11 h a 14 h
Lloc: Museu del Càntir
Entrada gratuïta
Organitza: Museu del Càntir, Xarxa de Museus de Farmàcia i Museu Arxiu Tomàs Balvey
Web: www.museucantir.org

Deixa un comentari