Publicat el 26/03/2018

Es calcula que el 60 per cent dels casos de les úlceres per pressió té origen en els hospitals. Es tracta d’una afecció dolorosa, que incrementa el temps d’hospitalització i augmenta el risc d’infecció

El Consorci Sanitari del Maresme i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han desenvolupat un prototip de protector integral per al peu amb tecnologia tèxtil 3D destinat a la prevenció de les úlceres cutànies per pressió, una afecció que genera dolor al pacient, incrementa el temps d’hospitalització i el risc d’infecció i que pot evolucionar vers conseqüències més greus.

El cirurgià vascular de l’Hospital de Mataró Jesús Alós ha estat l’artífex de la idea que hi ha darrera del prototip, denominat 3D-Integfoot, que busca proporcionar una protecció integral de fàcil ús en el tractament i la prevenció de les úlceres per pressió que aporti una fixació efectiva i eviti els efectes secundaris provocats per noves
La recerca s’ha dut a terme per part de la Unitat Tecnològica de Teixits Funcionals d’Eurecat i ha inclòs un estudi d’usabilitat del prototip que s’ha validat amb trenta pacients a l’Hospital de Mataró. Aquest estudi ha constatat que “3D-Integfoot no produeix picor, ni sudoració, dolor o sensació d’opressió en més del 93 per cent dels casos”, explica la Dra. Laura López, Project Leader de 3D-Integfoot.

En paraules del doctor Alós, l’originalitat del projecte rau en el concepte de “protecció integral del peu”, és a dir, es “protegeix la totalitat de zones del peu exposades a aquest tipus de complicacions i no únicament el taló, el més afectat d’altra banda, tot evitant cert grau de iatrogènia que poden provocar alguns protectors”.

Es calcula que el 60 per cent dels casos de les úlceres per pressió té origen en els hospitals i s’estima que la prevalença d’aquesta malaltia és del 10 per cent. La causa que en desencadena l’aparició és la pressió extra mantinguda al peu pel mateix pes del cos, la fricció de la pell quan un pacient està immobilitzat o l’ús d’apòsits de baixa qualitat en períodes prolongats d’immobilització.

Programa CaixaImpulse 2016
El projecte ha estat un dels seleccionats en l’àmbit de la salut pel programa 2016 de l’Obra Social “la Caixa” i Caixa Capital Risc, que està dirigit a universitats, centres hospitalaris, centres de recerca i centres tecnològics i que implica acompanyament expert i una aportació econòmica per elaborar i executar un pla de valorització per portar el producte al mercat.
A l’actualitat, s’ha sol·licitat una patent europea i una internacional per la protecció de 3D-Integfoot i s’està realitzant un estudi clínic per comparar l’eficiència del protector amb la pràctica clínica habitual, amb l’objectiu d’avaluar la seva eficàcia, seguretat i eficiència. L’estudi s’està duent a terme a l’Hospital de Mataró amb una població de 240 pacients, amb una finalització prevista a finals del primer trimestre del 2018. Es preveu llicenciar el dispositiu a una empresa de l’àmbit del tractament de ferides, ortopèdia o tèxtil per a la introducció del producte al mercat.

Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 600 professionals que generen un volum d’ingressos de 43 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 8 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Sobre el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM)
El CSdM és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona. Té una aliança estratègica amb Eurecat per promoure la creativitat i l’emprenedoria entre els seus equips de treballa, amb l’objectiu d’esdevenir capdavanters en innovació clínica.

 

 

Deixa un comentari