Publicat el 19/05/2020

Mare i nadó només passen 24 hores ingressats i reben la primera visita de la llevadora a casa

Es tracta d’una mesura amb beneficis demostrats tant per a la mare com per al nadó, que només passen 24 hores a l’Hospital i reben a casa la visita de la llevadora.
L’experiència ha estat molt positiva, desmedicalitzant el postpart i facilitant el retorn al nucli familiar, i donat l’èxit, es valorarà la seva continuïtat sempre que no hi hagi cap complicació en el part ni en el postpart per a la mare i el bebè.

L’emergència sanitària viscuda en els últims mesos ha obligat a reestructurar els protocols relacionats amb els parts a l’Hospital de Mataró. Una de les mesures que s’ha potenciat amb èxit ha estat el Programa d’Alta Precoç Postpart, que es tracta d’una de les propostes que va fer el Departament de Salut el passat mes de febrer per a l’actualització del protocol d’atenció i acompanyament al naixement.

En què consisteix?
Es dona l’alta a la pacient a les 24 hores en parts vaginals i al cap de 48 hores en cesàries
Una llevadora truca a casa per programar una visita domiciliària en les primeres 24 hores de l’alta.
Durant el segon o tercer dia de l’alta, la llevadora del CAP anirà a casa de la pacient a fer una valoració de la mare i el nadó. En aquesta visita es realitza la “Prova del Taló”.
Durant els primers tres i cinc dies de vida, el nadó tindrà una revisió pediàtrica al seu CAP.
Si la mare té algun dubte, pot contactar amb les llevadores del CAP o de l’Hospital.

Quins beneficis aporta?
Millora els vincles familiars i reforça el paper dels pares i mares com a cuidadors.
Major descans, sense les interrupcions associades a l’activitat hospitalària.
L’entorn familiar afavoreix l’inici de les rutines i de la lactància materna.
Seguiment personalitzat de la llevadora a domicili.
– Reducció de les infeccions intrahospitalàries.

Parts en estat d’alarma. Durant els mesos de març i abril i fins al 17 de maig, s’han atès un total de 209 parts a l’Hospital de Mataró (38 dels quals han estat cesàries) i, des del 28 de març a totes les gestants se’ls hi fa una prova PCR quan arriben al centre. Un altre canvi que s’ha fet en els protocols és la possibilitat de marxar a casa després de trencar aigües i tornar al cap de 12 hores per a la inducció del part i el confinament de la gestant i el seu acompanyant a la sala de parts durant tot el procés. No s’han modificat els protocols que permeten que la mare estigui acompanyada durant tot el part i el contacte precoç pell amb pell entre mare i nadó.
Foto: Equip sala de parts Hospital Mataró

 

Deixa un comentari