Alella posa en marxa els operatius de prevenció d´incendis forestals | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 15/06/2012

L´Ajuntament està enllestint els treballs de manteniment de les franges de protecció dels nuclis de Nova Alella-Cal Baró i Coma Fosca- Can Comulada
Alella es prepara per protegir-se contra el foc.
Per prevenir el risc d’incendi forestals, aquest mes de juny es posen en marxa els diferents operatius de vigilància i control. Als recursos humans s´afegeixen a les tasques de manteniment de les franges de protecció perimetrals i a la neteja de camins i pistes forestals. Perquè aquestes mesures siguin efectives és indispensable que tota la població s´impliqui en la lluita contra el foc i extremi les mesures de precaució.
Manteniment de franges
L’Ajuntament va iniciar a principis de juny els treballs anuals de manteniment de les franges perimetrals que enguany se centren als nuclis de Nova Alella-Cal Baró i Coma Fosca- Can Comulada. L’actuació pretén reduir la massa vegetal combustible en una franja de 25 metres al voltant d’aquestes zones residencials per minvar el risc de propagació del foc als habitatges en cas d’incendi. El cost total d’aquestes actuacions ascendeix a 7.800€. La intervenció es repeteix cada any en aquests dos barris, ja que tradicionalment són els que més han patit els efectes dels incendis, mentre que a la resta de barris de muntanya el manteniment es fa cada dos anys.
Neteja de camins
Paral·lelament, la Diputació està realitzant els treballs de manteniment de camins i pistes forestals en el Pla de Prevenció dels Incendis (PPI).
Enguany s´adequaran quatre pistes forestals: la de coll de Cera a la pista carenera, la de Nova Alella a Can Comulada, la del Turó del Bessó, i la que va del carrer Rosselló a la pista carenera.
Dispositiu de prevenció del Parc
El Parc de la Serralada Litoral té en marxa de l’1 de juny al 12 de setembre el dispositiu de prevenció d’incendis. L’horari del servei és de 10 a 20h, està format per 4 persones de l’equip d’intervenció immediata i 8 guaites i punts d´observació ubicats al Turó de Céllecs (Vilanova del Vallès), el Turó de Cirers (Cabrils), el Turó de Baldiri (Premià de Dalt) i el Castell de Sant Miquel (Montornès del Vallès).  El dispositiu es completa amb el control radiotelefònic al Centre de Gestió del Parc Serralada de Marina.
Pla de vigilància mòbil
Del 14 de juny al 31 d’agost està en servei l’operatiu mòbil del Pla d´Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona. Consisteix en una unitat mòbil, un vehicle tot terreny, que recorre els barris de muntanya amb l’objectiu de sensibilitzar la població, controlar que no es duguin a terme pràctiques perilloses i donar l’alarma en cas de detectar situacions de risc o columnes de fum. Aquesta unitat mòbil realitzarà les rutes de vigilància establertes d´11.30 a 19h tots els dies de la setmana.
QUÈ CAL FER?
• No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant, ni per la finestra del cotxe.
• No enceneu focs artificials ni llanceu coets en terrenys agrícoles i urbanitzacions envoltades per bosc.
• No deixeu escombraries ni deixalles al bosc.
• Mantingueu una franja lliure de vegetació de com a mínim 2 m. al voltant de la façana i de 10 m. al voltant de la parcel•la.
• Mantingueu netes les parcel•les no urbanitzades.
• Netegeu la teulada de fulles seques, branques i altra matèria orgànica.
• Allunyeu de la casa les reserves de llenya i eviteu les tanques de bruc sec.
• Els combustibles han d’estar en recintes ventilats i protegits.
• És prohibit fer foc del 15 de març al 15 d’octubre. Si heu de cremar restes vegetals o fer cap altra activitat amb foc, cal autorització.
• Durant el període d´alt risc d´incendi, del 15 de juny al 15 de setembre, és prohibit realitzar treballs que generin restes vegetals, excepte autorització expressa i excepcional del director general de Medi Natural. En aquest període també quedaran en suspens les autoritzacions per cremar restes vegetals o fer cap altra activitat amb foc.

Deixa un comentari