Publicat el 01/04/2023

La col·laboració amb Maresme Circular ha permès ampliar el nombre de comerços participants en aquesta iniciativa de reaprofitament alimentari que al Masnou es duu a terme des del naixement de La Sitja

 

 

Una vintena de supermercats i fruiteries, alguns de forma regular i d’altres puntual, donaran els excedents alimentaris que generin al Centre de Distribució d’Aliments La Sitja que s’ocuparà de distribuir-los de forma gratuïta a persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social.
La iniciativa per evitar el malbaratament alimentari va en la mateixa línia d’altres campanyes de l’Ajuntament que tenen com a objectiu prevenir la generació de residus o fomentar el reciclatge, com són les campanyes “Mou-te pel Zero”, “El comerç verd” o la de sensibilització “No donis la nota”, dutes a terme recentment.
A més, s’emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus del Maresme que té com a objectiu reduir un 26,4% la generació de residus de cara el 2027, respecte l’any 2010.

Tots els establiments participants han entrat a formar part del Pont Alimentari, un projecte impulsat per Rezero i el Banc de Recursos que canalitza els excedents de més de 130 empreses d’arreu de Catalunya i aprofita més de 980.000kg d’aliments derivant-los a entitats socials que atenen a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

720.000kg de menjar a la brossa cada dia
Cada dia a Catalunya es llencen 720.000 kg de menjar, més de la meitat a les llars, però també als comerços com supermercats i fruiteries. Aquests aliments desaprofitats, que sumen 260.000 tones anuals, equivalen a les necessitats alimentàries de 500.000 persones durant un any.
A nivell ambiental, l’impacte dels residus d’aliments de les empreses que, de no ser aprofitats, acaben als circuits de residus, suposa no només un desaprofitament de recursos naturals i energia sinó també un gran impacte ambiental a nivell d’emissions de carboni.

Qui hi ha rere el projecte
Maresme Circular és un projecte del Consorci de Residus del Maresme que té com a objectiu promoure l’economia circular a la comarca.
La Sitja, centre gestionat per l’Ajuntament del Masnou junt amb Càritas, Creu Roja i Fundació Temps i Compromís és un punt únic de distribució gratuïta d’aliments per a tot el municipi que funciona des del 2017 amb la voluntat d’unificar els tres bancs d’aliments existents a la vila i i optimitzar recursos. Ara, a més, ampliarà les donacions d’excedents del sector del comerç d’aliments al detall.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Masnou

Deixa un comentari