Publicat el 16/03/2023

Recentment el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha comunicat a l’Ajuntament d’Arenys de Munt que ja té la llamborda Stolpersteine dedicada a Joan de Grassot i Grivé, regidor de Transports i Cultura d’aquest ajuntament

 

 

 

Joan de Grassot i Grivé va ser exterminat al camp de concentració de Mauthausen-Gusen l’any 1941. El proper 31 de març farà vuitanta-dos anys de la seva mort. Aquesta llamborda arriba després d’una llarga espera, ja que va ser al Ple del 25 de juliol de 2018 que es va entrar la moció per demanar-la, amb el suport de tots els grups polítics i a iniciativa de la Comissió de la Memòria Històrica d’Arenys de Munt.

Les llambordes de memòria Stolpersteine són una idea importada d’Alemanya que va començar a desenvolupar l’artista Gunter Demnig l’any 1992. El 16 de desembre d’aquell any, Demnig va col·locar el primer llambordí davant de l’Ajuntament de Colònia com a homenatge als gitanos deportats als camps d’extermini nazis.
L’any 1993 va iniciar un projecte adreçat a fomentar la memòria de víctimes del nazisme arreu del món. El seu objectiu és aturar el vianant i fer-lo reflexionar sobre el nazisme com a ideologia i el seu menyspreu per la vida i el dolor. Hi ha un llambordí únic per a cada persona.

Des de l’inici del projecte el 1993, s’han instal·lat més de 50.000 llambordins a nou països d’Europa: Alemanya, Àustria, Hongria, Països Baixos, Bèlgica, Txèquia, Polònia, Ucraïna, Itàlia, Noruega i també aquí, a casa nostra. En pocs anys ha esdevingut el memorial més llarg del món.

L’Ajuntament d’Arenys de Munt col·locarà la llamborda en un acte públic quan es trobi el moment adient per fer-ho.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament d’Arenys de Munt

 

Deixa un comentari