Publicat el 21/02/2024

En senyal de dol per la mort, ahir, de la compositora i pianista Maria Rosa Ribas Monné, avui 21 de febrer, les banderes de l’Ajuntament de Teià onegen a mitja asta

 

 

Maria Rosa Ribas, compositora i pianista, nascuda a Barcelona el 1944, va cursar estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música, on va obtenir els títols de piano, guitarra, solfeig i composició. Va ser deixebla de mestres com Xavier Montsalvatge i Antoni Ros Marbà, entre d’altres. Va adquirir coneixements de música contemporània de Carles Guinovart i va treballar específicament l’acompanyament del lied amb Paul Schilhawsky. Després, va ampliar la seva formació amb nombrosos cursos i seminaris.

En relació amb Teià, com a veïna del municipi, Maria Rosa Ribas va participar en diverses iniciatives culturals de la població. Va ser una de les impulsores de La primavera de les arts, de la Societat la Flor de la Palma. L’entitat va expressar ahir a través del seu compte d’Instagram: “La Primavera de La Palma s’ha quedat sense la seva ànima.”
El 2005, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, va presentar l’espectacle “Dones compositores” al Cafè de Baix, en un acte multitudinari organitzat pel Grup d’Opinió Dones 21.

El 2010 va ser decisiva en recuperar el ball tradicional dels Llancers, col·laborant amb Rosalia Raméntol, Primitiva López i Elena Barrioso, i posteriorment amb l’erudit i mestre dansaire Pompili Massa.

Des de 2017, Maria Rosa Ribas va col·laborar amb la Regidoria de Cultura en l’homenatge anual que l’Ajuntament de Teià i la Fundació Maria Canals ret a aquesta pianista pels volts del mes d’abril. Des de llavors, Maria Rosa Ribas va oferir sempre un breu recital de composicions dins del programa Pianos al carrer. El 22 d’abril de 2017, vigília de Sant Jordi, va acompanyar al piano la lectura de poemes d’Antonieta Lladó i Martí Casals que va fer l’actriu Mercè Sampietro al teatre de La Palma.

L’any 2018 va actuar en l’acte institucional de record i reconeixement a Maria Canals davant la seva tomba, al cementiri municipal, on va interpretar a quatre mans amb Jordi Vivancos les obres de Rossend Llates i Maria Canals “Serenata”, “Marxa”, i “Petit Vals” i va cloure la cerimònia tocant en solitari el “Cant dels Ocells.”

L’any 2020, per commemorar l’Any Beethoven, va interpretar al pati de ca la Cecília l’obra “T’estimo (Tendre amor),” del compositor alemany, al costat de Josep Maria Trepat.

Premis i reconeixements: Al llarg de la seva carrera, va rebre nombrosos guardons, començant per la Menció d’Honor de 1975 per la seva opera prima, “Fuga I,” i continuant amb els Premis d’Honor de piano, música de cambra, harmonia i composició. El 1998, l’Associació Catalana de la Dona li va atorgar el 1r Premi de Música Caterina Albert i Paradís pel lied “El bes,” i el 2009 va rebre el 1r Premi de Composició Ciutat de Sant Cugat per l’obra “12 haikús japonesos per a veu i piano” amb versió catalana de Jordi Coca.

 

Redacció

Deixa un comentari