Publicat el 07/01/2021

L’il·lustre Josep Fornas va morir, als 96 anys, després de gairebé un segle de dedicació a Catalunya, a la nostra cultura i a l’acció política

Vilassarenc de pro tot i haver nascut a Barcelona, Fornas deixa un llegat d’incalculable valor al nostre poble, a on va arribar a principis dels anys 80 i d’on ja mai més va voler marxar.
Reconegut com a referent cultural al 2010 amb la Creu de Sant Jordi, Fornas va trobar a Vilassar de Mar el lloc ideal per a projectar-se com a tal, deixant en un segon terme la lluita política que, durant anys, va ocupar bona part del seu temps i de la seva activitat.
Militant anti franquisme en la seva joventut, Fornas va ser després el delegat personal de Josep Tarradellas a l’interior de Catalunya, quan el President encara ho era a l’exili i fins a la restauració de la Generalitat. Al 1980, l’home enamorat dels llibres va esdevenir un dels catorze diputats assolits per Esquerra Republicana de Catalunya a les primeres eleccions al nou Parlament de Catalunya, on va romandre només una legislatura.

A partir d’aquí i ja establert a Vilassar de Mar, Fornas es va consagrar a la gestió del seu despatx professional (una assessoria que va fundar amb el seu pare al 1942 i que després van portar les seves filles), a l’estudi i a la família.
En una de les moltes iniciatives que va tenir, Fornas va demostrar la seva generositat al 1985, quan va donar al Parlament de Catalunya una part important del fons polític, biogràfic i documental que havia acumulat al llarg de la seva vida com a editor (al 1963 va fundar l’editorial Pòrtic, amb la col·laboració inicial de Rafael Tasis) i com a amant de la cultura en tota la seva extensió.

Donant exemple al Maresme
A la nostra comarca, Fornas també va deixar petjada i va donar exemple en entrar al llavors anomenat patronat per a disminuïts psíquics del Maresme, que va presidir del 1995 al 2000, ja transformat en Fundació.
Objecte de reconeixements i homenatges diversos, com ara el del Centre d’Estudis Vilassarencs al 2016 amb la insígnia d’argent, Fornas va ser, per sobre de tot, un referent de vida per a la ciutadania de Vilassar de Mar, del Maresme i de tot Catalunya, que ara l’acomiada amb admiració i profund agraïment.
Moltes gràcies, mestre, i descansi en pau!

Foto: Josep Fornas, amb el director de Vilassar Ràdio, Jaume Cabot

 

 

Deixa un comentari