Publicat el 02/02/2023

El passat 26 de gener es va formalitzar un acord entre l’Ajuntament de Teià i la família de Gerard Rosés per garantir la conservació i difusió del fons artístic d’aquest autor

 

 

 

La seva vídua, Anna Maria Becker, i les seves filles, Katinka i Franzi, van signar un acord pel qual cedeixen en dipòsit la guarda i custòdia de 541 pintures, 138 escultures, 31 aquarel·les, 40 llibres i dues joies.
Aquest fons artístic, valorat en 258.000 euros, es troba allotjat des de la defunció de l’artista en un local d’ús municipal, que de mica en mica s’ha anat adequant per poder complir aquesta finalitat.

Condicions pactades
El conveni té una vigència inicial de quatre anys amb possibilitat de pròrroga, durant els quals l’Ajuntament s’obliga a subscriure una pòlissa d’assegurances i a destinar 1.000 euros del pressupost municipal de cada exercici a activitats de difusió i divulgació.
El consistori també adquireix el compromís, a la finalització del conveni, d’organitzar una gran exposició amb tota l’obra de Gerard Rosés

D’altra banda, les seves hereves “oferiran un projecte de formació artística o pictòrica a la població en general, a l’escola o a l’institut de Teià, amb un mínim de tres activitats anuals”. Sempre que ho comuniqui, la família podrà disposar totalment o parcialment de l’obra dipositada, així com “procedir a la seva exposició i venda pel preu i condicions que consideri adient”.

Donació de peces
Com a “contraprestació” al dipòsit, la família es compromet expressament, en el moment de la finalització del conveni, a donar a l’Ajuntament entre una i tres obres per cada any de conveni, que es triaran més endavant i “que quedaran per al fons artístic local”.

Valoració positiva
El mateix dia de la signatura, en ocasió del ple municipal, el portaveu de JxCat i exregidor de Cultura Francesc Ribas va qualificar l’acord de “molt bona notícia” i es va interessar pels detalls del conveni.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Olga Parra, es va mostrar satisfeta perquè “per fi s’ha fet realitat, després del parèntesi de pandèmia i de resoldre diversos aspectes legals i administratius”. Per a Parra, “família i Ajuntament hem arribat a un bon punt d’equilibri per posar en valor i recollir la importància i la vinculació que l’artista ha tingut amb Teià”.

L’alcalde, Andreu Bosch, va recordar que el 2017 l’obra “estava dispersa entre el domicili familiar, la parròquia i altres indrets” i va expressar el seu agraïment a la Cooperativa Agrícola pel conveni de cessió que el maig de 2019 va signar amb l’Ajuntament i que li ara permet disposar d’un local com a magatzem.

Vincle amb Teià
L’artista plàstic Gerard Rosés va morir el juliol de 2017 amb 72 anys. Nascut a Barcelona, ben aviat es va traslladar al Masnou, d’on era originària la seva família, i el 1986 es va establir a Teià. Al parc de Can Godó, Rosés hi va erigir un monument a la sardana.

En l’àmbit pictòric, la seva obra es caracteritza per l’ús del relleu i el color dels seus personatges per donar profunditat a les seves composicions. Prova d’això és el gran quadre del passeig de la Riera que presideix la sala de plens de l’Ajuntament de Teià i que va servir com a teló de fons per celebrar l’acord assolit.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Teià

 

Deixa un comentari