Publicat el 26/11/2021

Pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, gràcies al treball liderat per la fundació Rezero, amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya, i amb el suport de l’Agència Catalana del Consum i de la Direcció General de Comerç

El passat dimecres, en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, es va presentar un acord clau pel foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials.
Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, el Gremi de Peixaters de Catalunya i el Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers que s’han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments.

L’acord reconeix, per primer cop, les persones que fa anys demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d’un sol ús a casa i que moltes vegades s’han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d’alguns establiments.
Segons Rosa García, directora general de Rezero, “l’acord que presentem és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada”.

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero amb el finançament de l’Agència de Residus del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que també ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; així com també del Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum i la Direcció General de Comerç; i de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Segons Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, “aquest Protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores que ens facin canviar la manera com consumim. Es tracta de donar resposta a una necessitat creixent per part dels consumidors, la de poder realitzar les seves compres habituals sense generar residus. Per això esperem que cada cop més negocis s’hi afegeixin”.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús, en què cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any -segons dades del 2019-, dels quals més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Aquest acord s’avança a un nou marc normatiu que està en procés tant a nivell estatal com català. Per una banda, en l’esborrany del Reial Decret d’Envasos, presentat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i que  es preveu que s’aprovi a mitjans de l’any 2022, incideix que els establiments hagin d’acceptar els envasos dels seus clients.
D’altra banda, el Ministeri de Consum treballa en un altre reial decret que també recull que es permeti l’ús d’envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

En darrer lloc, aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció dels envasos d’un sol ús.

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Premià de Dalt

 

 

Deixa un comentari