Publicat el 13/02/2020

Estudiants de l’Institut Sunsi Móra de Canet participen en els Premis Ètica i Ciència de la Fundació Grífols, que premien propostes que fomentin la reflexió ètica de la ciència entre els estudiants

El Comitè d’Ètica Assistencial (CEA) de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha acostat, amb casos reals, la bioètica a alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Sunsi Móra de Canet de Mar.
Ha estat una iniciativa innovadora que ha permès fomentar la reflexió ètica en l’àmbit de la salut entre els estudiants i que n’han acabat elaborant un treball titulat “Som CEA”, que ha estat reconegut amb una menció especial a la VI convocatòria dels Premis Ètica i Ciència de la Fundació Víctor Grífols i Lucas, celebrada aquest febrer. Un certamen dirigit a centres educatius que promou en propostes que promoguin la reflexió ètica de la ciència entre els seus alumnes.

El Comitè d’Ètica Assistencial de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva va ser creat l’any 2014 i és un òrgan consultiu que recull les inquietuds i els dubtes dels professionals de l’organització, sigui o no personal sanitari, sobre dilemes ètics que puguin sorgir de la pràctica habitual amb pacients, acompanyants, entre professionals o amb proveïdors.

Aproximar la bioètica als alumnes
Alguns membres del CEA de la Corporació van impartir a l’Institut Sunsi Móra una classe teòrica sobre els orígens i els principis fonamentals de la bioètica i van exposar als alumnes de Canet tres casos clínics reals que presentaven diferents dilemes ètics i que tenien menors d’edat com a protagonistes. Els tres escenaris presentaven dubtes sobre quina havia de ser l’actuació més adequada per part dels professionals de la salut.
Els joves van haver de deliberar entre ells a l’aula en posteriors sessions i consensuar unes recomanacions que després van presentar i discutir amb els professionals del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Sant Jaume de Calella al mateix centre hospitalari.

De tot aquest procés d’aprenentatge n’ha sorgit el treball “Som CEA”, que va ser presentat a la VI edició dels Premis Ètica i Ciència. La iniciativa ha estat molt enriquidora tant per als estudiants com per als professionals sanitaris que hi han participat. Per als alumnes ha suposat una aproximació pràctica a la bioètica i un estímul per deliberar amb  professionals sanitaris sobre actituds vitals molt importants. Així mateix, des de la Corporació es considera que activitats com aquesta permeten, a més de donar a conèixer la feina que es porta a terme des del CEA, facilitar eines als adolescents perquè reflexionin sobre temes que poden reflectir la seva realitat, i que els pot servir per a la seva formació com a persones.

Imatge: Presentació dels resultats Hospital de Calella

Deixa un comentari